345 éve hunyt el ANNA MARIA SCHÜRMANN

2023. május 4-én 345 éve hunyt el ANNA MARIA SCHÜRMANN holland misztikus, az “utrechti Minerva”

A középkor egyik leghíresebb misztikusa volt, akit nemcsak az “utrechti Minerva” elnevezéssel illettek, de sokak szerint ő volt “a tizedik Múzsa” és “a század csodája”. Legendáiból annyi kihámozható, hogy háromévesen már olvasott – természetesen a Bibliát -, nyolcévesen pedig saját versét szavalta az utrechti egyetemen. Latinul, mert féltucat nyelvet tanult meg már fiatalon, a világnyelveken kívül tudott például héberül és ógörögül, sőt etióp nyelven is. Felcseperedvén komoly tudós lett belőle, foglalkozott botanikával, anatómiával, filozófiával és teológiával, de képzőművészként is megállta a helyét, szobrokat faragott és képeket festett. Lakóhelye, Utrecht valóságos zarándokhely volt, tudósok százai utaztak Németalföldre pusztán azért, hogy vele találkozhassanak.

A vendégjárás persze szép bevételt hozott a városnak, s ez bizony a kétség magvát hinti el a lány valódi képességeit illetően. Végül maga Anna Mária vetett véget tündöklésének, halálosan szerelmes lett ugyanis egy kétes hírű misztikusba, Jean Labadie-ba, s a nála jóval fiatalabb férfiért odahagyott mindent.

A labadisták különben egészen Ádám és Éva koráig nyúltak vissza vallásos rajongásukban, s mivel az első emberpár meztelenül sétálgatott a Paradicsomban, természetesen ők is így tettek összejöveteleiken, s hogy miért volt akkoriban oly vonzó a szektájuk, azt el lehet képzelni. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.