130 éve született VLAGYIMIR MAJAKOVSZKIJ

2023. július 19-én 130 éve született VLAGYIMIR MAJAKOVSZKIJ orosz költő

A XX. század egyik legnagyobb lírikusa volt, bár az egykori Szovjetunióban alkotott művészekről ezt állítani pár év óta nagy merészség, és alapos magyarázatot kíván. Annak a heroikus képnek, amelyet az elmúlt évtizedekben elterjeszteni kívántak róla, nem sok köze van a valósághoz, Magyarországon – de talán a volt keleti tömb többi országában is – igyekeztek szovjet propagandistává silányítani. Szobrokat állítottak neki, szocialista brigádokat neveztek el róla, és ezzel sikerült is megutáltatni mindenkivel.

Érdekes, hogy például Franciaországban, ahol politikamentesen elemzik a költészetet, valóságos Majakovszkij-kultusz alakult ki, és nem pusztán a baloldaliak körében. És hasonló a helyzet Svédországban is. Kétség nem fér hozzá persze, hogy Majakovszkij hitt a forradalomban, és igyekezett költészetét is a forradalom szolgálatába állítani. A forradalom megtestesülését azonban nem olyannak álmodta meg, mint ahogy az megvalósult, a kialakult szovjet rendszerben mélységesen csalódott, és végül öngyilkos lett. Helye az avantgárd költők legnagyobbjai között van.

A Kalendárium Press az évfordulóra két életrajzi könyvet kínál, mind Krajevszkij, mind Kasszil könyve 690 ft-os áron kapható. Megrendelhető az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.