65 éve hunyt el MEDGYESSY FERENC

2023. július 20-án 65 éve hunyt el MEDGYESSY FERENC szobrászművész 

Régi székely család sarja volt, őt is komoly embernek szánták, így az orvosegyetemre járt. Legtöbb időt a boncteremben töltötte, professzora azt hitte, a tudomány ezen ága érdekli, s meghívta gyakornoknak.

Pedig az ifjú orvosjelölt a halottakat azért látogatta, hogy lerajzolja őket, amint később írta: “Első akt modelljeim a hullák voltak. Jó nyugodt modellek. Nem izegtek-mozogtak”. De nem bírta sokáig a ráerőltetett tudományt, apja elébe állt, s bejelentette, abbahagyja tanulmányait, és szobrász lesz. Apja nem örült döntésének: “Kódus lesz belőled!” – jósolta neki, de persze nem akadályozta semmiben. Szerencsénkre, mert Medgyessy a XX. század egyik legnagyobb szobrásza lett, sok csodaszép alakot mintázott, Súroló asszony című műve legismertebb szobrászati alkotásaink közé tartozik.

Medgyessy különben egészen különleges ember volt. Bámulatos fizikai képességei voltak például, idős korában is megerőltetés nélkül tudott kézen járni, s egyáltalán nem volt tériszonya. Megtette, hogy a negyedik emeleten nekifutásból felugrott az ablakpárkányra, s úgy állt meg, kapaszkodás nélkül, a szédítő magasságban – halálra rémítve persze a társaságot. Egészen idős koráig makk egészséges volt, mindig állva dolgozott, alig aludt valamit, szívesen mondogatta, hogy ő olyan mint a ló, állva pihen.

Remek humora volt, így apja jóslatának bekövetkeztét is könnyedén viselte. Igaz, “kódus” nem volt, de sokszor nélkülözött, így aztán amikor a számlást várta, kiírta az ajtajára: “Sajnálom, de elestem a háborúban”.

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.