85 éve született GÖTZ GEORGE

2023. július 23-án 85 éve született GÖTZ GEORGE német színész

Ő volt a németek egyik legnépszerűbb sztárja, és bár mindenki tudta róla, hogy sokoldalú tehetség, mégis teljesen azonosították (és azonosítják ma is) legnépszerűbb szerepével, Schimanski felügyelővel.

A szerepe szerint már visszavonult zsarunak valóságos kultusza van arrafelé, a filmeket minden létező hordozóeszközön kiadták, a forgatókönyveket nyomtatva kapkodják el a rajongók, de kapható a sorozat zenéje is kazettán, CD-n, minden formában. Az interneten rajongói oldalak tucatjai foglalkoznak minden vele kapcsolatos aprósággal, Schimanski pedig divatot is teremtett, ruháit külön boltok árusítják, ha egy üzletben valaki azt mondja: “kérek egy Schimanski dzsekit”, az eladók pontosan tudják, mit kíván a kedves vevő.

A Schimanski felügyelőt megformáló Götz George persze élvezte a sikert, de mindvégig megmaradt kedves, közvetlen fickónak, nem kísérték testőrök, a kocsmában hátba veregethette bárki. S bár a bűnügyi sorozat nem kívánt művészi erőfeszítést, Götz mégsem kaptafára készült sorozatsztár volt, hanem valódi színművész. Színházi szerepformálásaival számos kitüntetést kiérdemelt, Platonov-alakításának csodájára jártak, és mozifilmjei között is van egy pár remek alkotás. Például a Mesterségem a halál, amelyben Rudolf Hesst és Az igazat, csak az igazat című film, amelyben Josef Mengelét alakította, félelmetesen.

Ez utóbbi filmet egyébként annyira fontosnak tartotta, hogy producerként is beszállt az elkészítésébe, és nem csak a gázsijáról mondott le, de a saját vagyonával vállalt kezességet érte. Nem csoda, ha a németek nem csak szerették, de becsülték is. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.