455 éve hunyt el DON CARLOS

2023. július 24-én 455 éve hunyt el DON CARLOS spanyol trónörökös

II. Fülöp király fia egy vérfertőző – bár dinasztikus szempontból akkoriban teljesen elfogadott – házasság gyümölcse volt, s már csecsemőként kiderült, hogy nincs minden rendben vele. Három szoptatós-dajkájának is leharapta a mellét, úgyhogy nagy kártérítéssel kellett elküldeni őket, nehogy hírét vigyék a csöpp infáns állapotának.

Gyerekkorában – mint a gyerekek általában minden korban – szerette a felnőtteket utánozni, s míg a derék katolikusok az eretnekeket égették nagy bőszen az autodafék során, a kis Carlos különböző élő állatokat sütögetett nyárson. Amikor aztán a serdülő királyfi leharapta egy élő kígyó fejét, apja tudta, hogy nagy a baj. Amint fellobbant benne a férfiasság lángja, agresszivitását a szerelemben is gyakorolta, erényes asszonyokat fogdosott a nyílt utcán, a legnagyobb örömét azonban a kislányok kínzásában lelte. Éppen a királyi kertész lányának éjszakai megbecstelenítésére indult, amikor elesett, és úgy beütötte a fejét egy vasajtóba, hogy hónapokig nyomta az ágyat. A híres orvos, Vesalius ekkor megoperálta a szemét, de Carlos ezt is túlélte, felépülése azonban nem volt teljes, a baleset nyomán teljesen eluralkodott rajta az elmebaj. Erre apja bezáratta, s a trónörökös rabságban halt meg titokzatos körülmények között 23 évesen.

Schiller drámája nyomán a közvélekedés úgy tartja, azért kellett meghalnia, mert szerelmes lett a mostohaanyjába, de ez nem igaz. Valószínűbb, hogy apja hatalmi elképzeléseit keresztezte; ép elmével veszélyt jelentett hatalmára, betegen pedig a trónutódlás siklott volna félre. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.