75 éves GEREVICH PÁL

2023. augusztus 10-én 75 éves GEREVICH PÁL vívó

Annak ellenére nagyszerű sportember ünnepel ma, hogy “csak” négyszeres világbajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes, neki nem adatott meg, hogy felálljon az olimpiai dobogó legfelső fokára.

A sportban iszonyú nehéz dolga volt, hiszen a Gerevich világviszonylatban is az egyik legeredményesebb sportcsalád, tagjai harminc olimpiai, világ- és Európa-bajnoki győzelemmel dicsekedhetnek. Édesapja, Gerevich Aladár éppen akkor nyert olimpiai aranyérmet a londoni olimpián, amikor ő született, 1948-ban. Az ő kislánya pedig az 1980-as moszkvai olimpia évében született, s az izgalmak hátráltatták felkészülését, így be kellett érnie a kardcsapattal szerzett bronzéremmel.

Az olimpiákkal egyébként sem volt szerencséje, Münchenben nem indították egyéniben – társaival akkor is bronzérmes lett -, pedig jól ment a vívás neki, a csapatversenyeken mindössze két vereséget szenvedett. A montreali olimpia előtt megsérült, az elutazás előtti utolsó edzésen elszakadt a bokaszalagja ami annál is inkább bosszanthatta, mert egy évvel később egyéni világbajnokságot nyert, tehát biztosan lett volna esélyre.

A saját édesapja volt az edzője, aminek gyakran nem örült, mert egy-egy téves bírói ítélet után a papa harcosan kelt a védelmére, s ezt sokszor érezte kellemetlennek. S még szerencse, hogy a papának nem volt kard a kezében… (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.