385 éve született XIV. LAJOS francia király

2023. szeptember 5-én 385 éve született XIV. LAJOS francia király

A Napkirály  XIII. Lajos francia királynak és III. Fülöp spanyol király lányának,  Annának a gyermeke volt, és 1643-ban ötévesen került a trónra. Helyette természetesen anyja és Mazarin  bíboros irányította az ügyeket, az utóbbi halála után azonban maga vette kezébe a  tényleges hatalmat. 1655. április 13-án virradt fel a nagy nap, amikor a király lovaglóruhában, vadászcsizmában, kezében lovaglópálcával betoppant a parlamentbe, odasétált a jegyzőkönyvhöz, s a neki nem tetsző lapokat egyszerűen kitépte belőle. Majd nyugodtan a megdöbbent méltóságok felé fordult, s ekkor mondta a szállóigévé vált szavakat: “Uraim! Önök azt hitték, hogy az állam Önök. Tévedtek. Az állam én vagyok!”

Ezután abszolút monarchiát teremtett Franciaországban. Eltökélte,  hogy országát Európa vezető  hatalmává  teszi, és ezért szinte állandóan háborúban állt valamelyik országgal. De célját végül is elérte. Bölcs uralkodó volt, hisz nem gondolta, hogy ő a legokosabb a világon, ezért kiváló tanácsadókat fogadott maga mellé, a gazdasági és pénzügyeket például a híres Colbert irányította. Országát ugyan páratlanul naggyá tette, de örökös háborúi miatt a nép élete igen nehéz volt. Csodálatos palotákat  –  Fontainableau, Versailles, Trianon, Marly – hagyott maga után, uralkodása idején alkotott Corneille és Racine, pártfogolta Moliere-t,  de Pascal vagy Descartes  nem számíthatott a támogatására. Több mint hét évtizedig ült a trónon, így befolyása az élet minden területén alapvető nyomot hagyott. A pompás udvarában meghonosított szokások aztán egész Európában elterjedtek.

Az uralkodók többsége talán csak Lajos azon szokását nem követte, hogy a Napkirály hatalma csúcsán is jó modorú, kellemes ember maradt. Határozottan és erős kézzel kormányzott, de a Napkirály még a cselédlányokkal is rendkívül udvarias volt. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.