250 éve kezdődött a PUGACSOV PARASZTHÁBORÚ

2023. szeptember 17-én 250 éve  kezdődött a PUGACSOV PARASZTHÁBORÚ

Pugacsov ítélkezik (Vaszilij Perov festménye)

1773-ban ezen a napon bizonyos Jemeljan Pugacsovval az élen 80 főnyi kozák csapat indult el a Tolkacsev-tanyáról Jaickij gorodokba. Ugyanezen a napon egy Pocsitalin nevű kozák megírta az első pugacsovi kiáltványt, és ezzel kezdetét vette a hatalmas parasztháború.

Pugacsov 1742 körül született, és nehéz sorsát megelégelve kitalálta, hogy a felesége, Katalin üldözése elől menekülő III. Péternek adja ki magát. Lassan maga köré vonzotta a kozákokat, és megindult a felkelés. Első nagy sikerüket Orenburgnál aratták, amikor szétverték a kormánycsapatokat. A cári sereg fő erőit a török elleni háború kötötte le, így a felkelőknek voltak esélyeik a győzelemre.

Pugacsov bár lelkes és bátor ember volt, katonailag azonban képzetlen, hibát hibára halmozott. Erőltette a támadást, amikor nem kellett volna, és sokszor menekült rossz irányba. Kétszer vonulhatott volna a siker reményében Moszkva ellen, ám mindkétszer elszalasztotta az alkalmat. Lassanként saját emberei is felismerték: ilyen vezérrel elbukik a felkelés. Pugacsovot végül saját emberei szolgáltatták ki a cári hatóságoknak.

A legendás parasztvezért kalitkába zárva vitték Moszkvába, ahol 1775. január 10-én kivégezték. Az utolsó felkelő csapatokat 1775 augusztusában verték meg Ukrajnában. (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in esemény évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.