65 éves ANDREA BOCELLI

2023. szeptember 22-én 65 éves ANDREA BOCELLI olasz operaénekes

Egy kis toszkánai faluban nevelkedett, édesapja borász, s nagyhírű fiának köszönhetően ma már keresett bormárka a Chianti Bocelli. A kis Andreának hamar megmutatkozott zenei képessége, több hangszeren is megtanult játszani, s szívesen énekelt is. A látása már gyerekkorában is igen gyenge volt, ám természetesen ő sem akart kimaradni társai egyetlen játékából sem, eljárt barátaival focizni, s tizenkét éves volt, amikor megtörtént a baj. Az egyik meccsen olyan szerencsétlenül találták fejbe a labdával, hogy még kicsinyke látását is elvesztette, azóta vakon él.

Ennek ellenére elvégezte a jogi egyetemet, s csak a diploma megszerzése után kezdett el komolyan foglalkozni a zenével, s érdekes módon egy popzenész, a nálunk is népszerű Zucchero fedezte fel 1992-ben. Több közös fellépés után a popsztár beajánlotta felfedezettjét Luciano Pavarottinak, akinek nagyon megtetszett Bocelli hangja, s következő lemezét vele vette fel, igazi művésszé avatva ezzel. A nagyközönség az 1994-es San Remo-i dalfesztiválon figyelt fel rá, s azóta mind a komoly-, mind a könnyűzene saját csillagának tartja. Joggal, hiszen Verdi- és Puccini-operák avatott főszereplője, a világ legnagyobb operaházainak ünnepelt sztárja, aki már a pápának is előénekelt. Ugyanakkor a popszínpadokon is szívesen látott vendég, Sarah Brightmannel előadott Time To Say Goodbye című duettje a slágerlisták élvonalába is felkapaszkodott.

Fogyatékossága ellenére boldog ember, szép felesége, egészséges gyermekei vannak, és vaksága ellenére sem nyugszik; legkedvesebb időtöltése a lovaglás, arab telivérjeinek csodájára járnak. (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in classical music, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.