70 éve hunyt el SZÉP ERNŐ

2023. október 2-án 70 éve hunyt el SZÉP ERNŐ író, költő

Illés Endre szerint a fájdalom költője volt, akinek már kisgyerekként sem volt “pónilova, biciklije, cifra kockája, kardja, csákója, akit sose vittek hippodromba”, később el is panaszolta egyik művében az Úristennek: “Kérem én még nem játszottam – játszani szeretnék mostan”. De nem nagyon engedték neki, pedig kezdőként nagy reményekre jogosított, ő volt a pesti kabaré egyik legnépszerűbb szerzője, de sem később színpadra is átírt regényét, a Lila ákác-ot, sem színdarabjait, a Patikát, a Vőlegényt és az Aranyórát nem méltányolták igazán csak halála után. A Vőlegény bemutatóját követően például azt írta egyik lapunk; “Szép Ernő addig játszotta az együgyűt, míg végre elhittük, s most aztán le sem tagadhatja, hogy valóban az. Szép Ernőn az elmezavar komoly tüneteit állapíthatjuk meg”.

Egész életében nem vették igazán komolyan, igaz, sokszor tett is róla, hogy így vélekedjenek felőle. Amikor például a monarchia katonatisztje lett, ő is követte a régi szokást, és kardjába jelmondatot vésetett. Ám míg társai valami fennkölt vagy harcias szöveget választottak, ő németül ezt vésette a pengébe: “Élni és élni hagyni”. Ám míg ő nem bántott senkit soha, ő alig úszta meg a nyilasok uralmát, kész csoda, hogy megmenekült. Egy időben bécsi emigrációban élt, és szomorúan írta haza egy levelében Krúdy Gyulának: “azt sem értem, miért kell nékem szegénynek és zsidónak lenni, mikor egyiket sem kértem” De persze voltak akik felismerték képességeit és irodalmi tehetségét, Krúdy szerint például a Lila ákác főhőse “a pesti Anyegin”.

De az elutasítás jellemzőbb volt műveivel kapcsolatban, ő pedig szomorúan vette tudomásul – mint mindent egész életében -, hogy idős korában az Erzsébet körúti Molnár büfébe kell járnia ingyenfőzeléket enni. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press az író Emberszag című könyvét ajánlja, amely 25% kedvezménnyel megrendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.