210 éve hunyt el TECUMSEH

2023. október 5-én 210 éve hunyt el TECUMSEH indián törzsfőnök

Születésekor édesanyja, Susogó Fű – azaz Methotasa – meteort látott az égen, ezért nevezte el Tecumseh-nek, azaz Hulló Csillagnak. A sóni indiánok reménybeli főnöke a fehérek elleni harcok közepette nőtt fel, sok családtagja elestét kellett megélnie, elveszítette apját és testvérét is. Amire felnőtt, és átvette a törzsfőnöki tisztet, megerősödött benne a felismerés, csak a különböző indián törzsek összefogásával sikerülhet megállítaniuk a fehérek erőszakos előrenyomulását, ezért aztán az egység megteremtését tekintette legfőbb feladatának. Célját azonban nem sikerült elérnie, így a William Henry Harrison tábornok vezényelte amerikaiak – bár óriási veszteségek árán – győzelmet arattak felettük. Tecumseh óriási tekintélynek örvendett, s nem csak az indiánok, de a fehérek között is, legnagyobb ellenfele, Harrison is elképedve állapította meg, hogy “a feltétlen engedelmesség és tisztelet, amellyel övezik, elképesztő”, máskor pedig kijelentette: “Ha nem velünk állna szemben, olyan birodalom megalapítója lehetne, mint az ősi mexikói vagy perui”.

A már életében legendák övezte indiánfőnök a vereség után beállt az angol hadseregbe, s jellemző képességeire, hogy dandártábornokká nevezték ki, és sok szép siker részese volt, részt vett például Detroit bevételében. Amikor azonban régi ellenfelével, Harrison tábornokkal – az Egyesült Államok későbbi elnökével – került ismét szembe, levette angol tábornoki egyenruháját, felöltötte ősi harci díszeit, s úgy ment a csatába, amelynek során halálos sebet kapott.

Emlékét azonban máig ápolják Amerikában, s nemcsak a rézbőrűek, a sápadtarcúak is. Életéről egy sor izgalmas könyvet írtak, s több filmnek is főhőse lett. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.