535 éve hunyt el ANDREA DEL VERROCCHIO

2023. október 7-én 535 éve hunyt el ANDREA DEL VERROCCHIO olasz szobrász és festő

“A maga idejében az ötvösművesség, a perspektíva, a szobrászat, az intarzia, a festészet és a muzsika mestere volt” – írta róla Giorgio Vasari, így nem csoda, hogy a sokoldalú művésznek számos csodaszép alkotása díszítette Itália köztereit és épületeit. Verrocchio készítette például Bartolommeo Colleoni zsoldosvezér híres velencei lovasszobrát. A pénzt a költségekre különben maga zsoldosvezér biztosította, de a velenceiek persze másra költötték a 100 ezer dukátot, így a szobor felállítása nagyon lassan haladt, s Verrocchio meg sem érte azt, az öntési munkák közben halt meg.

A mi Mátyás királyunk is kedvelte Verrocchio művészetét, rendelt tőle egy márványkutat, amelyet azonban már nem tudott elkészíteni. Kiváló képességeinek ő maga is tudatában volt, és ezzel többször vissza is élt. Egyszer például összetörte már elkészült szobrát, mert összekülönbözött a megrendelővel, Velence városával. Hirtelen haragú, sokak szerint hóbortos ember volt, aki nem nagyon szeretett dolgozni, annál inkább inni. Saját műhelyén kívül csak akkor vállalt munkát, ha a megrendelőnél szabad bejárást kapott a borospincébe, s nagy ravaszul sokszor azt kérte előkelő kuncsaftjaitól, hogy a műhelyében számukra készült díszes kupákat, tálakat használat közben is láthassa – hogy később még jobbakat csinálhasson -, így gyakran volt fényes vacsorák potyaleső vendége.

Ezzel együtt nagyon tisztelte a művészetet, gyűlölte a kontár munkát, talán ezért is tódultak hozzá a tanítványok. Számos később híressé vált művész kezdte pályafutását a műhelyében, nála ismerkedett meg a szobrászat alapjaival Leonardo da Vinci is. (Halálának pontos időpontja bizonytalan.)(Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.