110 éve született BURT LANCASTER

2023. november 2-án 110 éve született BURT LANCASTER amerikai színész

Harlemben nevelkedett, s ha nem szeret annyira olvasni, bizonyára ő is börtönben végzi, mint gyermekkori barátainak többsége. Ő azonban inkább a közkönyvtárba, mint betörni járt, s így sportösztöndíjjal még egyetemre is mehetett. De a tanulást csak nem neki találták ki, otthagyta az egyetemet, és cirkuszi akrobataként járta Amerikát.

Véletlenül lett színész, egy segédrendező összetévesztette valakivel a liftben, és erőszakkal felküldte a színpadra. Az előadás persze botrányba fulladt, ő azonban megragadt a pályán, és a XX. század egyik legnagyobb színésze lett belőle. Több mint hetven filmben játszott, például olyan nagyszerű alkotásokban, mint a Most és mindörökké, A párduc, az Ítélet Nürnbergben, a Dr. Moreau szigete és a Szerencsevadászok, s kiérdemelte az Oscar-díjat is. Markáns vonásainak, atléta termetének köszönhetően általában negatív figurákat alakított, de ezen szerepein is átsütött rendkívüli személyisége, amint írták; ő volt “a gondolkodó, eszét is használó kemény fickó prototípusa”.

Harcolt a háborúban is, de talán még ennél nagyobb bátorságot kívánt, hogy 78 évesen – gyomor- és szívműtéttel a háta mögött – elvette pontosan negyven évvel fiatalabb titkárnőjét. Aki különben a harmadik felesége volt, legtovább a másodikkal élt, akivel még a háborúban ismerkedett meg Olaszországban, s asszony öt gyermeket szült neki.

1990-ben súlyos betegség vetett véget pályafutásának, agyvérzés kapott, tolószékbe kényszerült s a korábban oly sokat bántott ifjú felesége ápolta nagy szeretettel még négy évig. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.