75 éves DEÁK BILL GYULA

2023. november 8-án 75 éves DEÁK BILL GYULA rockzenész

“A magyar blueskirály” bizonyára sok kedves ajándékot kap szeretteitől szép kerek születésnapján, de ő maga is kedveskedik a rajongóinak, november 18-án ugyanis koncertet ad a Papp László Sportarénában.

A magyar blues történetét nem lehet megírni nélküle. Már ott volt a kezdeteknél is, annak idején a legendás Radics Bélával énekelt. Később inkább egyedül szerepelt volna, ám az akkori kultúrpolitika nem engedte meg neki, mert hogy veszi ki az magát, hogy egy mankós ember a színpadon üvölt? Bill 11 évesen veszítette el az egyik lábát, s külön tragédiája volt, hogy focistának készült.Előbb öngyilkos akart lenni, majd megbékélt a sorsával, még lábteniszezni is megtanult. És kiváló gyógyírt jelentett számára a zene, s ha már szólóban nem léphetett fel, csatlakozott a Hobo Blues Band együtteshez, de a hatóságok megintcsak “színpadképtelennek” minősítették. Hobóék azonban karakánul kiálltak mellette, és kijelentették: lemondják a koncertturnéjukat, ha Bill nem mehet velük. Így aztán a nagyokosok végül engedtek, Bill pedig lassan elfogadtatta magát mindenkivel.

Zenei tehetségét sosem nem lehetett kétségbe vonni, több rockoperában is fellépett, szerepelt a Kopaszkutya című filmben – elmondása szerint élete meghatározó élménye -, s nagyszerű lemeze a Rossz vér és a Mindhalálig Blues. Jellegzetes mankójával ott volt az István a király emlékezetes királydombi ősbemutatóján, ő volt Torda, a táltos. 1987-ben megszervezte a Deák Bill Blues Bandet, és valamirevaló bluesfesztiváltma sem rendeznek nélküle. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in könnyűzenei, magyar évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.