155 éve hunyt el GIOACCHINO ROSSINI

2023. november 13-án 155 éve hunyt el GIOACCHINO ROSSINI olasz zeneszerző

Egészen bámulatos tehetség volt, aki – amint mondták – “a mosodaszámlát is megzenésíti, ha kell”. Évente átlag két operát írt, bámulatos gyorsasággal dolgozott. A sevillai borbélyt két hét alatt komponálta, A tolvaj szarka nyitányát pedig az opera bemutatójának napján kezdte el írni, de természetesen a premierre elkészült vele. Szinte minden bemutatója szédületes siker volt, így azután lassanként korának legünnepeltebb és leggazdagabb zenésze lett.

Csak élete első felében alkotott, a második felét óriási vagyonából pazar körülmények között élte le. Imádott enni, jókora hasat növesztett, és műveit úgy írta, hogy a pocakjára rakta a kottalapokat. A huzat azonban rendre lefújta a papírokat a hasáról, ezért mindig le kellett érte hajolnia.

1830-ban egyszer lehajolt egy leesett kottalapért, de nem találta. Mérgében otthagyta, megelégelte a fárasztó tortúrát, és soha többé nem komponált operát, pedig még közel négy évtizedet élt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.