80 éve született KÁLDI NÓRA

2023. november 18-án 80 éve született KÁLDI NÓRA színésznő

Kreiniker volt az eredeti neve, édesanyja pedagógus, édesapja pedig építészmérnök, ő azonban egyikőjük hivatását sem követte, így muszáj volt nevet változtatnia.

Mert egyenes útja vezetett a színészethez, miután leérettségizett a Veres Pálné Gimnáziumban – ahol ma is őrzik emlékét -, azonnal felvették a Színművészeti Főiskolára, majd a Miskolci Nemzeti Színház szerződtette le. 1969-ben Szolnokról került Budapestre, előbb a Madách, majd a József Attila Színház tagja volt, és sok szép színpadi szerep fűződik a nevéhez, a Warrenné mesterségében Tolnay Klári oldalán játszott, a modern drámai szerepek különösen jól feküdtek neki.

Sokat szerepelt televíziós produkciókban, és maradt utána néhány jólsikerült mozifilm is, például a Szevasz Vera, a Szerelem, a Tízezer nap és a Szerelmes biciklisták. Kedves, megnyerő modora, tehetsége és szerénysége miatt sokan szerették, de az őt megillető hivatalos elismerésekből valahogy mindig kimaradt. A Jászai-díjat azért természetesen megkapta, sőt, 1990-ben Erzsébet-díjjal is jutalmazták. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.