85 éve hunyt el KAREL CAPEK

2023. december 25-én 85 éve hunyt el KAREL CAPEK cseh író

Azon kevés külföldi szerzők egyike, akinek szinte minden műve olvasható magyarul is, köszönhetően remek humorának és pompás meseszövésének. Betörők, bírák, bűvészek és társaik címmel például szellemes bűnügyi történeteket adott közre, mintegy mellékesen, amint mondotta, az eseteket, “a villamos peronján állva, munkába menet” gondolta ki.

Az irodalomtörténet lapjain több okból is előkelő helyen jegyzik. Először is, ő volt a tudományos-fantasztikus irodalom egyik előfutára, főként az Abszolútumgyár című regénye jelentős ebben a tekintetben. Érdekes módon már a húszas években a technikai fejlődés civilizációs problémáit feszegette, ezért könyvei, például A rovarok életéből és A fehér kór ma is elgondolkodtató olvasmány. Művészete mintegy előkészítette a cseh avantgárd kibontakozását, és műfordítóként is a legnagyobbak között foglal helyet. A legtöbbet azonban a cseh nyelv köszönhet neki, nyelvi leleményei és stílusa nagymértékben gazdagította az irodalmi nyelvet, sőt, általános hatást fejtett ki a nemzeti kultúra egészére.

Színdarabjai nagyon népszerűek voltak, Ambrus Zoltán egyik darabjának vígszínházi bemutatója kapcsán sikereit így indokolta: “Capek mester ügyes mester. Igaz, hogy csak röpköd a nagy problémák fölött, mint egy madárka; legfeljebb egy-egy elmésséget csiripel le rájuk: de a közönséget olyan jól ismeri, mint egy mozi-zseni.” (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.