105 éve született BESSENYEI FERENC

2024. február 10-én 105 éve született Hódmezővásárhelyen BESSENYEI FERENC színész

A XX. század egyik legnagyobb magyar színművésze volt, ezt nem is kell mondani azoknak, akik látták például a Bánk bán címszerepében, látták általa megformálni Ádám, Kossuth, Görgey, Falstaff vagy Galilei alakját, a Hegedűs a háztetőn című musical főszerepében pedig olyan alakítást nyújtott, hogy minden későbbi Tevjének embertpróbáló feladat lesz megbírkózni emlékével, hiszen ki tudná úgy énekelni, hogy “Ha én gazdag lennék”, mint ő. Othello alakítását a honi színikritika egyöntetűen a magyar színháztörténet fordulópontjának tekinti. S amellett, hogy művészi téren a legcsekélyebb mértékben sem engedett az általa rendkívül magasra tett mércéből, a nagyközönség körében is hallatlan népszerűséget szerzett, Egri csillagok, A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob vagy A fekete város című kosztümös filmjei ma is állandó műsorszámai a tévék ünnepi kínálatának.

Pedig szigorú ember volt, a mai világ talmi csillogását elvetve gyakran emlegette, hogy a siker kedvéért ő nem fog a slicce körül babrálni. Magánéletében is kemény volt, szilaj természete nem csak a színpadon érvényesült, őszintén szeretett és gyűlölt – ez utóbbit ezért alig-alig -, szerette a férfias dolgokat, jókat evett, ivott, s jellemző, hogy kedvenc időtöltésének se a römit vagy sakkot választotta, hanem a lovaglást. Saját lovai voltak, és annak idején az únyi ugróderbit tán meg sem rendezték volna nélküle.

A kétszeres Kossuth-díjas művész élete utolsó éveit visszavonultan töltötte lajosmizsei tanyáján, szeretett felesége, B. Élthes Eszter társaságában. Aki különben Férjem, a komédiás címmel nagyszerű könyvet írt róla. A színészóriás 2004-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press Tarján Tamás kismonográfiáját ajánlja antikvár példányban. Megrendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.