120 éve hunyt el JÓKAI MÓR

2024. május 5-én 120 éve hunyt el JÓKAI MÓR író

Fiatalon ő is ott volt az 1848-as forradalom vezérei között, egy időben Petőfi legjobb barátjaként küzdött, majd szembekerült vele. Jókai ugyanis fiatal kora ellenére meglepően bölcsen az “érjünk el annyit, amennyit lehet” elvét vallotta, Petőfi viszont a “berohanok a halálba” lelkesedésével vetette magát a harcba. Jókai túlélte a szabadságharc bukását, s korábbi ellentéteik ellenére szent kötelességének tartotta Petőfinek és forradalmi eszméinek megőrzését.

Jórészt ennek az ügynek szentelte írói munkásságát is. Regényei – például az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Szegény gazdagok, A kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok,  Az aranyember, a Névtelen vár, a Rab ráby és A lőcsei fehér asszony  – máig a legolvasottabb könyvek közé tartoznak, de már megjelenésükkor is elismerést hoztak Jókainak.

Férfi kortársai azonban mégsem irodalmi sikereiért irigyelték, sokkal inkább azért, mert feleségül vette korának ünnepelt színésznőjét, Laborfalvi Rózát. Sokan támadták a frigy miatt, Petőfi felrúgta a barátságukat, Jókait pedig még az anyja is kitagadta. De a kiváló író egyébként is szerette a nőket, felesége halála után például újbóli nősülése szintén óriási felháborodást keltett, hetvenöt évesen ugyanis egy húszéves színésznőt vezetett az oltár elé. Családja – élükön vejével, a híres körképet festő Feszty Árpáddal – hiába óvta “kamaszos szerelmi éhsége” csillapításától, a tisztességben megőszült Jókai nem engedett.

S hiába a száznál több csodaszép regény, hiába a nemzet oltárán áldozott élet, az évtizedes küzdelem a haza javára, a közvélemény soha nem bocsátotta meg neki a hamvas szépségű Nagy Bellát. Megkeseredett emberként még öt évet élt. (Kalendárium Press)

Az évforduló alkalmából a Kalendárium Press webáruháza az író valamennyi, jelenleg nagykereskedelmi forgalomban kapható könyvét 30% kedvezménnyel kínálja, illetve művei közül mintegy félszázat kínál antikvár példányban. Az árajánlatokért írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?