85 éve született GÖRÖCS JÁNOS

2024. május 8-án 85 éve született GÖRÖCS JÁNOS labdarúgó és edző

Amikor ő rúgta a bőrt, még más mércével mértük a magyar foci eredményeit, hogy csak egy példát említsünk, manapság Máltával jószerivel egy szinten vagyunk, akkor pedig a KEK-ben az Újpesti Dózsa 10:2-re verte a szigetországi klubcsapatot. Az Arisz Szaloniki most már előttünk jár, Göröcs idejében viszont a lilák 9:1-re győzték le őket, a görögök a meccs után a bankettre se akartak eljönni szégyenükben.

Ebből nyilván kiderült, hogy Göröcs az Újpesti Dózsa játékosa volt, s a lilákkal öt bajnoki címnek és két kupagyőzelemnek örülhetett. Akkortájt a legjobb magyar csapatokat nemzetközi szinten is jegyezték, Göröcs társaival 1969-ben az UEFA-Kupa elődjének számító VVK-döntőt játszott, s kétszer nyert KK-t. A drukkerek által csak Titinek becézett sztár alaposan kivette a részét a sikerekből, 1962-ben ő lett a KEK-sorozat gólkirálya. Természetesen oszlopos tagja volt a válogatottnak is, s akkoriban nemzeti tizenegyünk is a világ élvonalába tartozott, Göröcs részese volt az 1960-ban megszerzett olimpiai bronzéremnek, az 1962-es chilei világbajnokságon pedig az 5. hely egyértelmű kudarcnak számított. Pedig jól indult, a csoportunkban Anglia, Argentina és Bulgária előtt végeztünk az élen, de a negyeddöntőben 1:0-ra kikaptunk a később döntőt játszott csehszlovákoktól. 62-szeres válogatottként vonult vissza, majd edző lett, de inkább külhonban dolgozott, mint panaszolta, a mai magyar futball nem az ő világa.

Halála előtt pár évvel még kijárt az Újpest meccseire, de egyszer egy biztonsági ember megkérdezte tőle, hogy kicsoda és mit keres itt. A legendás labdarúgó sarkon fordult, és  szépen hazaballagott. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?