70 éves DANIEL SERAPHINE

Augusztus 28-án 70 éves DANIEL SERAPHINE amerikai rockzenész

Az angyali nevű dobos egy nem annyira angyali együttesben zenélt: a soha véget érni nem akaró Chicago együttes tagja volt ugyanis majd negyedszázadon át.

A bandát meglepő módon Chicagóban alapította hét zenész azzal a céllal, hogy új hangzású, a dzsessz és a rock elemeit ötvöző hangzást alakítson ki, és ebben a hagyományos rock-hangszerek mellett kiemelkedő szerepet szántak a fúvósoknak. No, meg persze a Chicago hangzását nagyban megszabta Peter Cetera jellegzetes éneke is.

Pályafutása során a Chicago 20 Top Ten kislemezt, 12 Top Ten nagylemezt termelt (ebből öt listavezető is volt), és napjainkig 120 milliónál is több hanghordozót adott el. Az együttes tagjait – talán a rockzenében egyedülálló módon – nem Elvis, hanem Benny Goodman klarinétjátéka inspirálta, és ez zenéjükön is érződik.

A banda egész pontosan 1967. február 15-én, egy lakáson tartott megbeszélés után öltött végleges formát, első fellépését Illinois államban, 1967 márciusában tartotta. Első lemezük még Chicago Transit Authority címmel jelent meg ama busz emlékére, amely az iskolába vitte őket. (Később a polgármester beperelte őket, ezért rövidítettek Chicagóra.)

Az első lemez hat évig maradt a listán, majd következett a többi, csak sorszámmal ellátott lemez, amelyeken olyan nagyszerű számok hallhatók, mint az I’m A Man, az If You Leave Me Now és a Hard To Say I’m Sorry.

A banda ma is aktív, igaz Seraphine mester 1990-ben kiszállt, helyét egy jónevű stúdiózenész foglalta el.

This entry was posted in könnyűzenei. Bookmark the permalink.