Mai évfordulóink – 2018. augusztus 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. augusztus 28., kedd

a Nap kél 5.57, nyugszik 19.33 – a Hold kél 20.43, nyugszik 7.38 órakor

mottó: “Azelőtt azt hittem, voltak emberek, akik tévedtek, és voltak, akiknek igazuk volt, ma inkább arra hajlok, hogy mindenki tévedett.” Robert Merle

– Ágoston napja. Latin eredetű, az Augustus névből származik, így hívták az ókori Róma első császárát, és utolsó nyári hónapunk is viseli. Az Augustusból aztán Augustinus lett, s ebből alakult ki a magyar Ágoston. Ma Ágost, Gusztáv és Mózes nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Ágoston emléknapja. A hippói püspök a korai kereszténység legnagyobb gondolkodója volt, remekművek sorát alkotta, és méltán avatták szentté. Pedig csak 33 évesen keresztelkedett meg, és addig nem hogy keresztényi életet nem élt, de súlyos bűnök terhelték a lelkét. A keresztény történetírás sem hallgatta el erkölcstelen múltját. “A Kegyelem csodája annál természetfölöttibbnek tűnik fel, minél bűzhödtebb volt az a gödör, amelyből kiszabadította…” – írta egy teológus. Az egyház főként teológiai munkásságát becsüli – ma is ő a teológusok védőszentje -, Vallomások című remekműve azonban általános érdeklődésre is méltó.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 355 éve született a Trencsén vármegyei Nagyszikláson KRMANN DÁNIEL evangélikus lelkész. A XVII. század végén megerősödő ellenreformáció, a kiújuló protestáns üldözések idején bátran vállalta és hirdette az evangélikus vallást. A Rákóczi-szabadságharc idején a fejedelem bizalmasaként politikai küldetést is teljesített, amikor felkereste XII. Károly svéd királyt. 1730-ban meghurcolták, perbe fogták, és tíz év múlva a börtönben halt meg szegény. Múlhatatlan érdeme, hogy szlovákra fordította a Bibliát, ezenkívül énekgyűjteményt szerkesztett, üdvözlő verseket és egy elégiát írt.

– 155 éve született Pesten LENHOSSÉK MIHÁLY orvos, anatómus. A budapesti I. számú anatómiai intézet igazgatója volt évtizedeken át, és főként idegrendszeri kutatásaival tett szert hírnévre. Nála tanult Szentágothai János, aki így jellemezte: “Lenhossék elég alacsony termetű ember volt, öregurasan, rendkívül disztingváltan és halkan beszélt. Nem volt magával ragadó előadó, klasszikus értekező stílusban beszélt, de rendkívül választékos magyarsággal. Ugyanilyen tanulmányainak és tankönyveinek a nyelvezete is: a magyar értekező stílus valóságos gyöngyszemei.” Lenhossék önéletrajzában említi, hogy mennyire elkeserítette az ország feldarabolása, a trianoni tragédia. Talán ezért is volt rezignált, és ez a kiváló orvos, ez a tekintélyes akadémikus talán ezért is őrizte, féltette a magyar nyelvet annyira. “Egy Thomas Mann megengedheti magának, hogy egy-vagy kétoldalas mondatokat írjon, de magunkfajta ember ilyet ne csináljon” – vallotta.

– 1630 éve halt meg MAGNUS MAXIMUS római császár. 383-ban Britannia katonai parancsnokaként lázadt fel Gratianus császár ellen, akit menekülés közben gyilkoltak meg, s mivel Theodosius császár Keleten éppen a perzsák elleni hadakozással volt elfoglalva, inkább kiegyezett vele, s az időközben Magnus által elfoglalt Gallia és Hispania területén császárnak fogadta el. Magnus Maximusnak azonban mindössze négyévnyi uralkodás jutott, mert Theodosius békét kötött a perzsákkal és a gótokkal, s miután konszolidálta a birodalmat, az egykori lázadó Magnus ellen vonult. A végső csatára a mai Szlovénia területén fekvő Aquileiánál került sor, ahol Theodosius seregei győztek, Magnust elfogták, és 388. augusztus 28-án megölték.

– 110 éve született ROBERT MERLE francia író. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 115 éve született RUDOLF WAGNER-RÉGENY német zeneszerző. Erdélyben, Szászrégenben született, ám Lipcsében és Berlinben tanult. Zeneszerzőként előszeretettel alkalmazta műveiben a tizenkéthangú kompozíciós technikát, zenedrámai művei pedig Brecht és Weill zenei színházának irányzatát folytatják. Főként operákat komponált, de ismertek balettjei, fő műve A calais-i polgárok és Az eltört korsó című opera.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves DAVID SOUL amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 50 éves BILLY BOYD skót színész, A Gyűrűk Ura-filmekben Tuk Peregrin alakítója.

– 60 éves SCOTT HAMILTON amerikai műkorcsolyázó, az 1984-es szarajevói olimpia férfi egyéni bajnoka.

– 70 éves DANIEL SERAPHINE amerikai rockzenész, a Chicago együttes volt dobosa. (Bővebben lásd a külön posztot.) Ma ünnepel még:

– JASON PRIESTLEY (1969) kanadai színész, a nálunk is népszerű Beverly Hills 90210 című filmsorozatban Brandon Walsh alakítója.

– SZILÁGYI TIBOR (1942) színész, az Európa Expressz és az Ámbár tanár úr című film szereplője.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.