205 éve született EÖTVÖS JÓZSEF

Szeptember 3-án 205 éve született Budán EÖTVÖS JÓZSEF író, költő és politikus

Tekintélyes államférfiú volt, az első felelős kormány vallás- és közoktatási minisztere, akinek a nevéhez fűződik az általános és kötelező népoktatásról szóló törvény megalkotása, s A falu jegyzője címmel ő írta az első magyar realista regényt. Életművének értékét külön növeli, hogy hosszú és göröngyös utat kellett bejárnia, amíg elfogadta a nemzet.

Családja ugyanis általános gyűlöletnek örvendett hazánkban, őt magát is labancnak nevelték, az anyanyelve is német volt, az iskolában csúfolták diáktársai, mert nem tudott rendesen magyarul, nem játszottak vele, még a padba se ült mellé senki. Megsértődve élhette volna a dúsgazdag főurak gondtalan életét, ő azonban tudatosan eltávolodott családjától, hogy magyar hazafi lehessen.

A pohár természetesen egy kislány miatt csordult ki; a dölyfös nagyúr szépreményű fia beleszeretett egy szegény postamesternő lányába, de rémült szülei elmarták egymástól a szerelmeseket, mire a csalódott ifjú végleg elhagyta a szülői házat. Később természetesen egy polgárlányt vett feleségül, s idilli módon úgy élhetett, ahogy mindig szeretett volna; amíg ő szerényen bútorozott dolgozószobájában a nemzet gondjait intézte, “ifjú neje mellette női munkával foglalatoskodott vagy zongorázott”.

Legfőbb törekvése az volt, hogy fiának ne kelljen úgy felnőnie, ahogy neki, s az ő gyereke büszke lehessen apjára. Apai hivatását mindennél fontosabbnak tartotta, s a példátlanul gondos nevelésnek meg is lett az eredménye; az ő fia volt Eötvös Loránd. (kalendarium@kalendariumpress.hu)

This entry was posted in magyar évfordulók. Bookmark the permalink.