Mai évfordulóink – 2018. szeptember 3.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 3., hétfő

a Nap kél 6.05, nyugszik 19.21 – a Hold kél 23.46, nyugszik 14.21 órakor

mottó: “Egyes emberek patrióták, de népek kozmopoliták legyenek, és boldog lesz a világ.” Eötvös József

– Hilda napja. A germán Kriemhilda névből alakult ki, amelyből különben az Ildikó is lett. Jelentése igen félelmetes: harcosnő. Ma Piusz nevű ismerőseinket is köszöntsük, már ha van ilyen.

Francisco de Zurbarán festménye

– Ma Nagy Szent Gergely pápa emléke előtt tiszteleg az egyház. Római arisztokrata családból származott, és fényes karrier előtt állt, harmincévesen a város prefektusa, azaz legmagasabb méltósága volt. Ám nem találta meg a boldogságot, ezért lemondott hivataláról, és inkább egyszerű diakónus lett. Óriási tekintélyt szerzett még a császári udvarban is, így 590-ben mindenki kívánságára – az ő ellenkezése dacára – pápává választották. A legkiválóbb egyházfők egyike volt, amint jellemezték: “az utolsó római és az első középkori pápa”. Nagyszerű írásokat tett közzé, ő volt a középkor egyik legolvasottabb szerzője. 604-ben hunyt el.

Ma: – Ma van Katar és San Marino nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 205 éve született Budán EÖTVÖS JÓZSEF író, költő és politikus. Tekintélyes államférfiú volt, az első felelős kormány vallás- és közoktatási minisztere, akinek a nevéhez fűződik az általános és kötelező népoktatásról szóló törvény megalkotása, s A falu jegyzője címmel ő írta az első magyar realista regényt. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 360 éve hunyt el OLIVER CROMWELL angol államférfi. Kiváló katona volt, harcolt a polgárháborúban, s puritán csapatai élén legyőzte a királyi sereget. Később ő hozta létre az ún. Csonka Parlamentet, leverte a királypárti felkelést, és ő végeztette ki I. Károly királyt. A köztársaság kikiáltása után Anglia, Skócia és Írország lord protectoraként ő irányította az országot, király is lehetett volna, de mint amolyan ős-demokrata visszautasította a felajánlott koronát. De dinasztikus elképzelései neki is voltak, halála után fia követte a lord protectori tisztségben.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves SÁFÁR ANIKÓ színésznő. (Részletesen lásd külön posztban.)

– 80 éves NOJORI RJODZSI japán kémikus, a katalitikus aszimmetrikus molekuláris szintézis terén kifejtett tevékenységéért – megosztva – a 2001-es kémiai Nobel-díj kitüntetettje.

VALERIE PERRINE

– 75 éves VALERIE PERRINE amerikai színésznő, a Superman, Az ifjúság édes madara, Az utolsó hős Amerikában, az Égi küldetés, a Zenebolondok és A Las Vegas-i lovas című film szereplője. Ma ünnepel még:

– YASMINA FILALI (1975) francia színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Candy Club – A vöröslámpás negyed című filmsorozat szereplője.

– PIERROT /Marosi Z. Tamás/ (1969) rockzenész, zeneszerző és producer, pár éve a Megasztár című tehetségkutató tévévetélkedő zsűritagja.

– CHARLIE SHEEN (1965) amerikai színész, A szakasz, A három testőr, a Tőzsdecápák, a Nagy durranás, a Tökös ötös, A kerge város, a Csak 18 éven felülieknek és a Horrorra akadva-filmek és a nagysikerű Két pasi meg egy kicsi című sorozat egykori szereplője.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.