Mai évfordulóink – 2018. szeptember 4.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 4., kedd

a Nap kél 6.06, nyugszik 19.19 – a Hold kél -, nyugszik 15.28 órakor

mottó: “Minden időkben él és működik a rokon szellemek titkos köteléke.” Robert Schuman

– Rozália napja. Latin eredetű név, de hozzánk az olasz Rosalia közvetítésével került. Jelentése nem meglepő: rózsa. Ma Móric, Mózes és Róza nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Palermói Szent Rozália ünnepe. Az 1166 körül meghalt szicíliai katolikus szűz oly nagy tiszteletnek örvendett, hogy a pestisjárvány sújtotta Palermo lakói végső kétségbeesésükben az ő földi maradványait hordozták körbe a városban. A járvány megszűnt, s Szent Rozália lett a pestises betegek védőszentje. Manapság szerencsére már nincs ki imádkozzon hozzá. De hazánkban e nélkül is nagy tiszteletnek örvend, Esterházy Pál a fraknói vár mellett kápolnát épített neki, de általában szerepel a hazai Szentháromság-szobrok mellékalakjai között is. A Rozália név is azért volt nagyon népszerű, hogy viselőjét megóvja a betegségektől.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 1045 éve született BIRUNI arab nyelvű perzsa író és tudós. Az arab tudományos próza kitűnő mestere volt, az iszlám tudósai közül kiemelkedik nagy szaktudásával és kritikai szellemével. A régi népek történetéről és Indiáról szóló írásai a korabeli kultúra legérdekesebb alkotásai közé tartoznak.

– 250 éve született FRANCOIS-RENÉ CHATEAUBRIAND francia író. Ő a romantikus francia történelmi regény egyik megteremtője, s ezt főként A vértanúk című regényével érte el, amely a római pogány világ hanyatlásának eposza. Magyarországon leginkább Jósika Miklós és Eötvös József irodalmi fejlődésére hatott.

– 135 éve született Budapesten CZÓBEL BÉLA festőművész. A híres nagybányai művésztelep egyik vezéregyénisége volt, de külföldön is értékelték művészi törekvéseit, Párizsban például Picasso barátságát élvezhette. Magyarországon több helyen is alkotott, például Szentendrén, a nyarakat pedig általában Hatvany Ferenc Heves vármegyei birtokán töltötte. Festői világának alapja is a természetelvűség volt, sok tájképet festett, de szépek csendéletei és aktjai is. 1975-ben Szentendrén múzeum nyílt műveinek bemutatására.

– 430 éve hunyt el ROBERT DUDLEY angol politikus és hadvezér, Leicester grófja. Northumberland herceg fia volt, akit apja halála után a Towerbe vetettek, s négy évig raboskodott. A börtönben ismerkedett meg Erzsébettel, aki trónralépése után előbb főlovászmesterré, majd titkos tanácsossá nevezte ki. 1585-ben az angol hadak fővezére lett, s csapataival a spanyolok által fenyegetett hollandok megsegítésére indult. A hollandok is hadseregük fővezérének ismerték el, és a holland területek angol helytartója is ő lett. 1587-ben Erzsébet e tisztéből visszahívta, s az angol partokat fenyegető spanyol armada ellen állított hadsereg vezetését bízta rá.

– 55 éve hunyt el ROBERT SCHUMANN francia államférfi. Névrokonától eltérően nem német zeneszerző volt, hanem francia politikus, de a maga emében ő is jelentős hatást gyakorolt az utókorra. Ő tekinthető ugyanis az egyesülő Európa szellemi atyjának, az ő kezdeményezésére jött létre ugyanis az Európai Szén- és Acélközösség, az első európai integrációs szervezet, és az ő tervein alapszik az Európai Gazdasági Közösség. Nem véletlen tehát, hogy ma is az ő nevét viseli a közös Európa ügyéért munkálkodó politikusnak járó Schuman-díj.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves SZABÓ LESLIE énekes, dalszerző. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 40 éves WES BENTLEY amerikai színész, az Amerikai szépség című filmben Ricky Fitts alakítója.

HOLLY SAMPSON

– 45 éves HOLLY SAMPSON amerikai modell és színésznő, az Emmanuelle 2000-filmek címszereplője.

– 55 éves ANNABEL SCHOFIELD angol színésznő, a Halálvírus című film főszereplője.

– 65 éves FATIH TERIM török labdarúgó, a Galatasaray háromszoros kupagyőztes játékosa, edző, a Fiorentina és a Milan vezetőedzője, a kétszer is a török válogatott szövetségi kapitánya, jelenleg – immár negyedszer – a Galatasaray vezetőedzője.

– 70 éves ZÁDORI MÁRIA énekesnő, reneszánsz és barokk dalok előadója, nyári szabadtéri programok rendszeres közreműködője. Ma ünnepel még:

– BEYONCÉ (1981) amerikai énekesnő, a Destiny’s Child együttes tagja, az If I Were A Boy, a Single Ladies, a Sweet Dreams és legutóbb a Perfect Duet című dal előadója.

– BORBÉLY ALEXANDRA (1986) szlovákiai színésznő, a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért tavaly az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőnek járó díja kitüntetettje.

– JUDITH IVEY (1951) amerikai színésznő, a Kitüntetés napja, a Washington Square, a Ha kikaparod, megkapod, Az ördög ügyvédje és A rózsa vére című film szereplője.

– KARDA BEÁTA (1950) táncdalénekesnő, a Meddig tart egy szerelem, a Jöjj, és fogd meg a kezema, a Hogyha bekopog és a Rocky Lady című dal előadója.

– LÉTAY DÓRA (1970) színésznő, a Jóban, Rosszban című filmsorozatban Pongrácz Réka alakítója.

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.