Elhunyt KULCSÁR GYŐZŐ

2018. szeptember 19-én elhunyt Kulcsár Győző vívó

A Nemzet Sportolója címet egyszerre tizenketten birtokolhatják, közöttük négy vívó van (Kulcsár Győző halálával hárman maradtak), ami jól mutatja, hogy a vívás legsikeresebb honi sportágaink egyike, onnan kitűnni nem könnyű. Kulcsár Győzőnek azonban sikerült, ehhez kellett négy olimpiai és három világbajnoki aranyérem, egyéb sikereinek összeszámolásához nem is érdemes hozzáfogni. Tegyük hozzá, hogy nem a nálunk hagyományosan sikeres fegyvernemben, kardban aratta győzelmeit, hanem párbajtőrben, amelynek ő volt az egyik legeredményesebb képviselője világviszonylatban is.

Éppen fél évszázada, az 1968-as mexikói olimpián két aranyat szerzett, úgyhogy az idén szép jubileumot ünnepelhetett. Visszavonulása után folytatta sikereit, de már mint szakvezető és edző. Volt a Magyar Vívó Szövetség főtitkára és a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. Határainkon túl is öregbítette a magyar vívósport hírnevét, éveken át élt Itáliában, ahol annak az olasz férfi párbajtőrcsapatnak volt az edzője, amely megnyerte a sydney-i olimpiát. A Pro Vercelli egyesület edzőjeként az ő tanítványa volt az olimpiai és háromszoros világbajnok Maurizio Randazzo, úgyhogy a talján sportbarátok is bizonyára gyászolnak ma.

Idehaza is megannyi tanítványa hajt fejet ma, hiszen Itáliából való hazatérése után teljes szívvel vetette bele magát a munkába, elég ha csak annyit jegyzünk meg, hogy ő irányította a riói olimpiai bajnok Szász Emese vagy Nagy Tímea háromgyermekes anyuka felkészülését, aki két olimpiai aranyérmet nyert. Akivel két ötkarikás győzelme után is szeretetteljesen szigorú volt, ha megdícsérte valamiért, beírta a naptárba, és évente megünnepelte.

A csodálatos sportember 78 évet élt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in elhunyt. Bookmark the permalink.