Mai évfordulóink – 2018. szeptember 20.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 20., csütörtök

a Nap kél 6.28, nyugszik 18.46 – a Hold kél 16.53, nyugszik 1.23 órakor

mottó: “Könnyelműség nélkül az egész élet nem ér egy kilőtt patront sem.” Theodor Fontane

– Friderika napja. Német eredetű név, a Friedrich, azaz a Frigyes női változata. De gyökere valójában a latin Fridericusban keresendő. Jelentése igen szép: béke és hatalom. Ma Frida nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma van Szent Eusztát emléknapja. Placidus volt az eredeti neve, a II. században élt, és fényes katonai karriert futott be Titus és Traianus uralkodása idején. Ám egyszer vadászat közben látomása támadt, aminek hatására családjával együtt megkeresztelkedett, ekkor vette fel az Eusztát nevet. Ám csakhamar elveszítette mindenét, majd elrabolták a feleségét, aztán egyik fiát egy oroszlán ragadta magával, a másikat egy farkas. Ám ő 15 éven át kitartott hitében, és Isten újra összehozta a családot. Előbb a fiaira lelt rá csodás módon, majd a felesége is épségben került elő. Végül mégis vértanúhalált haltak mindannyian.

Ma: – Ma van a Gyermekek Világnapja.
– Ma van Nepál nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 175 éve született Aradon BENEDEK ALADÁR költő, író és lapszerkesztő. Első művét 1866-ban adta ki, legismertebb kötete pedig Az epedés óráiban, amelynek verseit későbbi feleségéhez írta. Nemcsak férfiként, íróként is érdekelték a nők, a Cecil levelei című művében például a nőnevelés kérdéseivel foglalkozott, Rousseau szellemében, de a témához kapcsolódik A szerelemféltő című vígjátéka is.

– 85 éve hunyt el ANNIE BESANT angol írónő, teozófus. Az irodalomtörténet nemigen tartja számon – legalábbis nem túl előkelő helyen -, annál inkább jelentős szerepet játszott a teozófia elnevezésű misztikus vallási szekta megalakításában. (Bővebben lásd külön posztban.)

– 45 éve hunyt el JIM CROCE amerikai rockzenész, énekes, dalszerző. A hetvenes évek egyik legnépszerűbb előadója volt, bár mára már egy kicsit elfelejtették. (Részletesebben lásd külön posztunkat!)

– 120 éve hunyt el THEODOR FONTANE német író. A kritikai realizmus legnagyobb német irodalmára volt, pedig csak majdnem hatvanéves korában jelent meg első regénye. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 155 éve hunyt el JAKOB GRIMM német író és irodalomtörténész. Testvérével, Wilhelmmel dolgozott együtt, s kiváló nyelvészek voltak. Tulajdonképpen csak kedvtelésből foglalkoztak népmesegyűjtéssel, mégis ezzel jutottak világhírnévre; a Grimm-mesék sok generációnak voltak kedvenc olvasmányai.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves CSONKICS TÜNDE sakkozónő. A korosztályos versenyeken aratott győzelmei révén szépen haladt előre a ranglistán, huszonkétévesen már tagja volt a sakkolimpián ezüstérmet szerzett válogatottnak, két év múlva pedig társaival bronzérmet nyert – 1994-ben pedig egy újabb olimpiai ezüstöt. 1989-ben lett nemzetközi nagymester, és nemzetközi mesteri címet szerzett a férfiak között is. Manapság is részt vesz a magyar sakkéletben, de inkább már versenyek szervezőjeként.

– 80 éves JANE MANNING brit operaénekesnő, a világ koncerttermeinek népszerű szopránja.

– 50 éves ZÁVODSZKY NOÉMI színésznő, az egykori Szomszédok című teleregény, valamint a Barátok közt, a Kisváros, utóbb pedig A mi kis falunk című tévésorozatok szereplője. Ma ünnepel még:

– CSAPÓ GÁBOR (1950) vízilabdázó, világ- és kétszeres Európa-bajnok, a montreali olimpián győztes válogatott kiválósága, edző.

– SOPHIA LOREN (1934) Oscar-díjas olasz színésznő, az Egy asszony meg a lánya, a Kenyér, szerelem és…, a Napraforgó, a Házasság olasz módra és az Altona foglyai című film főszereplője.

– POÓR PÉTER (1944) táncdalénekes, a Fekete vonat, az Utánam a vízözön és a Piros tulipán című dalok előadója. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.