370 éve hunyt el I. KÁROLY angol király

Január 30-án 370 éve hunyt el I. KÁROLY angol király

Huszonötévesen került a trónra, s uralkodását teljesen a rettegett Buckingham herceg befolyása alatt kezdte, amivel általános ellenszenvet vívott ki magának. A Parlament nagy ravaszul a gyűlölt herceget próbálta kikezdeni, de Károly buta módon védelmezte rossz szellemét. “Nem engedhetem meg a Háznak, hogy vita tárgyává tegye szolgám cselekedeteit, nem vagyok hajlandó eltűrni, hogy felelősségre vonják miniszteremet, akinek személye közel áll hozzám” – replikázott a honatyák előtt, akiket végleg maga ellen hangolt. Emiatt uralkodása állandó zavargások közepette telt, mígnem a Parlament fegyverbe hívta az alattvalókat.

Aki ezek után azt gondolná, hogy Károly erőszakos, durva ember volt, alaposan téved. Feljegyezték például róla, hogy amikor illetlen beszédet hallott, elpirult, ő maga pedig sosem káromkodott. Szinte félszeg ember volt, ezért joggal gondolhatták ellenfelei, hogy a kitört polgárháborúban győztes Cromwell vérpadján összetörik. Nem így történt. Bár a legenda szerint két inget húzott magára, nehogy a hidegtől reszkessen, s azt higgyék, félelmében teszi. Bátran ment a hóhér elé, rövid beszéde egészen meghatotta a jelenlévőket, “Ami a népet illeti, én legalább annyira szeretném szabadnak látni, mint bárki más…” – mondta, mielőtt a hóhér lecsapta a fejét.

Ez a hóhér különben a legenda szerint személyes ellensége volt, s mielőtt végrehajtotta volna az ítéletet, a csuklyát felemelve megmutatta arcát a királynak, aki döbbenten ismert rá arra az emberre, akinek feleségét korábban elcsábította. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.