Mai évfordulóink – 2019. január 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. január 30., szerda

a Nap kél 7.13, nyugszik 16.42 – a Hold kél 2.47, nyugszik 12.20 órakor

mottó: “Sohase védekezz és ne mentegetőzzél, mielőtt vádoltak.” I. Károly

– Martina, Gerda napja. A Martina latin eredetű, s valójában a Martinusból keletkezett Márton női változata. A Gerda a germán vessző jelentésű szóból származik, s a Gertából alakult ki. Ma Gellért és Jácinta nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Bathildisz emléknapja. Szolgálólányból lett II. Klodvig frank király felesége, és három gyermeket szült urának. Akinek halála után kiskorú fiai helyett uralkodnia is kellett, ám hét év múltán, miután legidősebb fia elérte a nagykorúságot és trónra lépett, visszavonult a hatalomtól, és egy kolostorba költözött. Későbbi életét teljesen Istennek szentelte, semmilyen kiváltságra – ami anyakirálynőként megillette volna – nem tartott igényt. 680-ban halt meg, sírjánál sok csoda történt, ezért Jámbor Lajos király 833-ban felnyittatta a sírt, és Bathildisz testét halála után másfél századdal is teljes épségben találták.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 80 éve született Budapesten ZSOMBOLYAI JÁNOS filmrendező, operatőr. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 25 éve hunyt el PIERRE BOULLE francia író. Sok személyes kalandot élt át a második világháború idején a távol-keleti harctereken, így később írt regényeiben élményeit is felhasználta. Leghíresebb regénye a Híd a Kwai folyón, amelyet világsikerű filmen is feldolgoztak.

– 370 éve hunyt el I. KÁROLY angol király. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 130 éve hunyt el RUDOLF osztrák trónörökös. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves CHRISTIAN BALE walesi színész, A nap birodalma, a Swing mindhalálig, a Kisasszonyok, az Egy hölgy arcképe, a Shaft, az Amerikai Psycho és a Corelli kapitány mandolinja című film szereplője.

– 75 éves LYNN HARRELL amerikai gordonkaművész, a Bostoni Szimfonikus Zenekar világhírű szólistája. Ma ünnepel még:

– II. ABDALLAH (1962) jordán király.

– BONTOVICS KATI (1953) énekesnő, a Sértés című Bacsó Péter-film közreműködője.

– PHIL COLLINS (1951) angol rockzenész, énekes és dobos, a Genesis együttes tagja.

– VI. FÜLÖP (1968) spanyol király.

– GENE HACKMAN (1930) amerikai színész, a Francia kapcsolat, a Magánbeszélgetés, A dominó-elv, a Madárijesztő, a Nincs kiút, a Csőre töltve, a Hajszál híján, a Tűzvonalban, a Lucky Lady, A gyilkos brigád, a Bonnie és Clyde, a Lángoló Mississippi, A döntés éjszakája, A Poszeidon katasztrófa és A mexikói című film főszereplője.

– VANESSA REDGRAVE (1937) Oscar-díjas angol színésznő, a Nagyítás, a Júlia, a Szellem a házban, az Ördögök, az Egy hónap a tónál, A könnyűlovasság támadása, a Howards End – Szellem a házban, a Mission: Impossible, A fehér grófnő és az Este című film szereplője.

– STORCZ BOTOND (1975) kajakozó, háromszoros olimpiai, valamint négyszeres világ- és Európa-bajnok, a sydney-i olimpián Kammerer Zoltánnal a kajak kettes aranyérmese és a szintén olimpiai bajnokságot nyert négyes tagja, az athéni olimpián győztes kajak négyes kiválósága.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.