Mai évfordulóink – 2019. január 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. január 31., csütörtök

a Nap kél 7.12, nyugszik 16.43 – a Hold kél 3.49, nyugszik 12.58 órakor

mottó: “Semmilyen égés nem égethet jobban, mint egy szerencsétlen tekintete az én gazdagságom tarkóján.” Jean Giraudoux

– Marcella napja. Latin eredetű név, az ókorban a plebejus származású tekintélyes Marcellus-család női tagjai viselték. A férfiak elnevezéséből lett később a Marcell név. Ma Ludovika és Lujza nevű ismerőseinket is köszöntsük, de ma a Jánosok is ünnepelhetnek.

– Ma tartja az egyház Bosco Szent János emléknapját. A szaléziánus rend megalapítója volt, s rendjének céljául szegény, árva gyerekek felnevelését tűzte ki. A fiúk és a lányok természetesen külön intézményben nevelkedtek, a lányok otthona a Mária Leányai Kongregáció nevet kapta. Sajnos intézményeire nagyon nagy szükség volt akkoriban, már életében másfélszáz árvaháza működött. Don Bosco másirányú tevékenységet is folytatott; megírta például Szent Péter és Szent József életrajzát. XI. Pius pápa 1934-ben szentté avatta.

Ma: – Ma van Nauru nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 215 éve született a Heves megyei Szücsiben BAJZA JÓZSEF költő, kritikus, szerkesztő, újságíró, akadémikus. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 75 éve hunyt el JEAN GIRAUDOUX francia író. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 5 éve hunyt el JANCSÓ MIKLÓS filmrendező. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves ANTHONY LaPAGLIA ausztrál színész, a Savanyú a szőlő, A bűn utcája, a Harapós nő, az Elbaltázott nászéjszaka, a Segítség, Karácsony!, A világ második legjobb gitárosa, a Borotvaélen, A kárhozat útja és az Igazság helyett című film szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 45 éves KRISTINE DUVHOLT norvég kézilabdázónő, világbajnok, a barcelonai olimpián ezüst-, a sydney-i olimpián pedig bronzérmet szerzett válogatott kiválósága.

– 95 éves JOHN LUKACS magyar származású amerikai történész, egyetemi professzor, több mint húsz könyv szerzője, amelyek közül sok magyarul is megjelent. (Lásd a külön posztot!)

– 60 éves KELLY LYNCH amerikai színésznő, a Koktél, az Országúti diszkó és a Huncutka című film szereplője, a Charlie angyalai című filmben Vivian alakítója.

– 35 éves JEREMY WARINER amerikai futó, háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok, az athéni olimpián a 400 méteres síkfutás győztese. Ma ünnepel még:

– MINNIE DRIVER (1970) angol színésznő, az Olasz módra, a Good Will Hunting, a Tarzan, a Szívedbe zárva, a Magas sarok, alvilág, a Lassú tűzön és Az operaház fantomja című film szereplője.

– IGALY DIÁNA (1965) sportlövő, olimpiai, négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok, az athéni olimpián a skeet-lövés aranyérmese.

– OLÁH IBOLYA (1978) énekesnő, a Megasztár című tehetségkutató vetélkedő egyik felfedezettje.

Justin Timberlake

– LUIS MÜLLER (1966) brazil labdarúgó, a Sao Paulo 1992-es Világ Kupa-győztes csapatának és hazája 1994-ben világbajnoki aranyérmet nyert válogatottjának tagja.

– JUSTIN TIMBERLAKE (1981) amerikai popzenész, az egykori ‘N Sync együttes énekese.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.