Mai évfordulóink – 2019. február 5.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. február 5., kedd

a Nap kél 7.05, nyugszik 16.51 – a Hold kél 7.35, nyugszik 17.25 órakor

mottó: “Az élet a Kánaánban is harc.” Kabdebó Tamás

– Ágota és Ingrid napja. Az Ágota a görög Agatha névből származik, de eredeti formájában is megmaradt. Jelentése: jó. A magyar nyelv korán át-vette, hiszen egyes ősi források szerint Szent István királyunk lányát is így hívták, ez azonban tévedés. Az Ingrid germán eredetű, s régen az Ingwio istennő oltalmába ajánlottakat hívták így. Az északi népeknél ma is népszerű. Ma Etelka, Kolos és Léda nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Ágota vértanú emléknapja. Legendája szerint Decius római császár egy magas rangú helytartója, bizonyos Quintianus szerette volna kedvesévé tenni, ezért egy kéjnő gondjaira bízta; vegye rá vágyainak teljesítésére. Ágota azonban megőrizte erényét, ezért halálra kínozták. Ö az ápolók védőszentje.

– Régi népszokás szerint ma megáldották a kenyeret. A szokás egy félreértésből eredt, a freskókon ugyanis Szent Ágotát sokszor ábrázolták úgy, hogy a kínzások során levágott melleit tartja maga előtt, amelyet a középkorban cipóknak néztek.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született WILLIAM S. BURROUGHS amerikai író. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 100 éve született ANDREASZ PAPANDREU görög politikus. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves BOBBY BROWN amerikai énekes. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves LAURA LINNEY amerikai színésznő, a Kongó, az Államérdek, a Truman Show, az Igazából szerelem, a Kinsey, A tintahal és a bálna, a Vízbe fojtott bűnök és a John Adams című film szereplője.

– 50 éves MICHAEL SHEEN walesi színész, a Válótársak, a Véres gyémánt, az Oscar Wilde szerelmei és A királynő című film szereplője, a Kenneth Branagh és a Laurence Fishburne főszereplésével forgatott Othello című Oliver Parker filmben Lodovico alakítója.

– 45 éves SIBELIS VERANES kubai cselgáncsozónő, a sydney-i olimpián a 70 kilós súlycsoport aranyérmese. Ma ünnepel még:

– CRISTIANO RONALDO (1985) portugál labdarúgó, jelenkleg a Juventus csatára, a portugál válogatott csapatkapitánya, a 2016-ban Európa-bajnokságot nyert csapat sztárja.

– BARBARA HERSHEY (1948) amerikai színésznő, a Hannah és nővérei, a Krisztus utolsó megkísértése, a Barátnők, az Összeomlás, a Julie De Marco, a Bajnokok reggelije és a Lantana című film szereplője, a Daniel Deronda című filmsorozatban Maria Alcharisi grófnő alakítója.

– JENNIFER JASON LEIGH (1962) amerikai színésznő, az Egyedülálló nő megosztaná, A nagy ugrás, a Miami Blues, Az országút fantomja, az Örökkön örökség, a Hús és vér, az Angyalok városa, a Rövidre vágva, A kárhozat útja és A gépész című film szereplője.

– MOÓR MARIANNA (1943) színésznő, a Sodrásban, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, A Pendragon legenda és az Árvácska című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.