Mit nézzünk ma? – Az állampolgár

Az állampolgár

2019. február 05. (kedd) 21:00, Paramount Channel

Az állampolgár, magyar dráma, 109 perc, 2016

Amikor bemutatták a filmet három éve, tele volt a sajtó a főszereplővel, aki ritka szimpatikus ember, ha jól emlékszem közgazdász, de a BKV-nál dolgozik, és ha úgy adódik villamost is vezet. Bissau-Guineában született, és több mint negyven éve él Magyarországon. A rádióban hallottam beszélgetést vele annak idején, úgy emlékszem az utcán szólította le a film rendezője, és úgy kérte fel a szerepre.

Szereplők

Wilson – Dr. Cake-Baly Marcelo
Mari – Máhr Ágnes
Shirin – Arghavan Shekari

OPERATŐR: Juhász Imre
FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Vranik Roland, Szabó Iván
RENDEZŐ: Vranik Roland

Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.

Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

https://port.hu/adatlap/film/tv/az-allampolgar/event-tv-397013820-257/movie-181687

Az állampolgár kapta a fődíjat Szkopjéban https://port.hu/cikk/mozi/az-allampolgar-kapta-a-fodijat-szkopjeban/article-52156

Magyar vagyok, és kész: Dr. Cake-Baly Marcelo portréja   https://168ora.hu/itthon/magyar-vagyok-es-kesz-dr-cake-baly-marcelo-portreja-10198

This entry was posted in filmajánló. Bookmark the permalink.