Mai évfordulóink – 2019. február 9.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. február 9., szombat

a Nap kél 7.00, nyugszik 16.57 – a Hold kél 9.13, nyugszik 21.34 órakor

mottó: “Az esőre is száraz időben kell felkészülnünk”. Gábor Dénes

– Abigél és Alex napja. Az Abigél héber eredetű név, s kedves jelentése van: az apa öröme. A skótoknál Abigail formában ma is nagyon népszerű. Az Alex a görög Alexanderból lett, amelyet persze mi, magyarok Sándorként sokkal népszerűbbé tettünk, de eredeti formájában is megmaradt. Ma Apollónia, Cirill és Erik nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Apollónia alexandriai vértanú szűz emléknapja. A III. században élt, és kivételesen nem az állami keresztényüldözésnek esett áldozatul, hanem ahogy írták: a csőcselék ölte meg. Dionüsziosz püspök így számolt be az eseményekről: “… a csőcselék minden alkalmat megragadott a kicsapongásokra. Testvéreink megölésével végezték démoni szolgálatukat abban a meggyőződésben, hogy egyedül az a helyes istentisztelet.” Apollónia sem kerülte el végzetét, előbb kiverték a fogait, majd máglyával fenyegették. De ő állhatatos maradt, és igaz keresztény hitéért maga ugrott a lángok közé. Ő a fogorvosok védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 90 éve született Budapesten FÜLÖP VIKTOR balettművész. A magyar táncművészet kimagasló személyisége volt, számos nagysikerű balett és táncjáték, például a Spartacus, a Rómeó és Júlia, a Diótörő, a Mandarin és a Szamuráj főszereplője. Sajnos nem becsültük eléggé, a hatalom egy időben táncolni sem engedte, akkor segédmunkásként dolgozott, de nem is taníthatott. Életéről Dér András Keresztút címmel nagyszerű filmet készített.

– 210 éve született a Borsod megyei Abaújszántón JÁSZAY PÁL történetíró, akadémikus. Egy ideig a bécsi kancellárián dolgozott, ahol alapos forrásgyűjtést végzett. Magyarra fordította az 1840. évi országgyűlés hiteltörvényeit, és javaslatot készített elő a városok szavazati jogáról. A szabadságharc idején Batthyány Lajos miniszterelnök titkára volt. Fontos tudományos munkája A magyar nemzet napjai a mohácsi vész után, amely elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia nagyjutalmát is.

– 40 éve hunyt el GÁBOR DÉNES Nobel-díjas magyar származású angol mérnök. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves KOVÁCS LAJOS színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éves JORDI CRUYFF holland labdarúgó, a Barcelona és a Manchester United volt csatára, a világhíres Johan Cruyff fia.

– 60 éves GUY ECKER mexikói színész, a magyar képernyőkre is eljutott A vipera című filmsorozatban Demetrio alakítója.

– 70 éves JUDITH LIGHT amerikai színésznő, a Büszke férfiak, a Rock and Roll Lady és a Már csak egy lépés a holnap című film szereplője.

– 80 éves JANET SUZMAN dél-afrikai származású brit színésznő, a Cárok végnapjai, az És a hajó megy, a Forrongó évszak és a Max című film szereplője.

– 40 éves IRINA SZLUCKAJA orosz műkorcsolyázónő, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok, a Salt Lake City-i olimpia ezüstérmese.

– 45 éves AMBER VALETTA amerikai topmodell, színésznő, a Segítség, apa lettem! és A kiskrapek visszavág című film szereplője.

– 75 éves ALICE WALKER amerikai írónő, a filmen is nagy sikert aratott Bíborszín című regény szerzője. Mely könyv most 25% kedvezménnyel kapható egy ide írt üzenettel:   kalendarium@kalendariumpress.hu

Ma ünnepel még:

– MIA FARROW (1945) amerikai színésznő, Woody Allen volt élettársa és filmjeinek állandó közreműködője, A rádió aranykora, a Hannah és nővérei, a Férjek és feleségek, a Kairó bíbor rózsája, a Rosemary gyermekei és a Broadway Danny Rose című film szereplője.

– JOE PESCI (1943) amerikai színész, a Dühöngő bika, a Volt egyszer egy Amerika, a Nagymenők, a Casino, valamint a Reszkessetek betörők- és a Halálos fegyver-filmek szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.