Mit nézzünk ma? – Volt egyszer egy Mexikó

Volt egyszer egy Mexikó

2019. február 10. (vasárnap) 21:00, RTL+

Volt egyszer egy Mexikó /Once Upon a Time in Mexico/ amerikai akciófilm, 102 perc, 2003

Ha valaki szereti a latin életet, ez a film bizonyára tetszeni fog neki. Mert ez a film teljesen latin, pontosítva: teljesen mexikói. Készítője, a mexikói származású Robert Rodriguez nem is bízta a véletlenre, ő csinált mindent. Ő írta a forgatókönyvet, amelyet ő maga rendezett meg, de még a filmet is ő vágta meg készre. Ő volt a film látványtervezője, de még a zene is neki köszönhető. Talán annak idején Chaplin csinált ilyet, hogy egy filmet teljes egészében saját maga készített el. Természetesen a film szereplői is latinok. Antonio Banderas a jellegzetes latin macsó, Salma Hayek a latinos szépség megtestesítője.

Robert Rodriguez imádja Mexikót, és nem csak a Volt egyszer egy Mexikó a bizonyság erre. A mozi egy filmes trilógia harmadik darabja, előzménye az El Mariachi – A zenész és a Desperado. És nagyon sokban össze is függ a három film, kezdve ott, hogy a Volt egyszer egy Mexikó főszereplője is El Mariachi, egészen addig, hogy a Desperado főszereplője is Banderas.

Végül még annyit, hogy a címadás sem véletlen, Rodriguez nyilván szerette volna, ha a nézőknek eszébe jut két, immár klasszikus remekmű, a Volt egyszer egy Vadnyugat és a Volt egyszer egy Amerika. Mindkettő Sergio Leone filmje – de róluk majd akkor, ha vetítik őket valahol.

Szereplők

El Mariachi – Antonio Banderas
Sands – Johnny Depp
Carolina – Salma Hayek
Barillo – Willem Dafoe
Lorenzo – Enrique Iglesias
Jorge – Rubén Blades
Ajedrez – Eva Mendes
Omar – Rodolfo De Alexandre
Billy – Mickey Rourke
Fideo – Marco Leonardi
Cucuy – Danny Trejo

LÁTVÁNYTERVEZŐ: Robert Rodriguez
ZENE: Robert Rodriguez
JELMEZTERVEZŐ: Graciela Mazón
FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Robert Rodriguez
RENDEZŐ: Robert Rodriguez
VÁGÓ: Robert Rodriguez

A legendás gitáros, El Mariachi a külvilág elől rejtőzve tengeti mindennapjait. Egy korrupt, csupán személyes bosszújának élő CIA-ügynök (Johnny Depp) felkutatja a hallgatag, titokzatos férfit, hogy szabotálja az ördögi kartellvezér, Barillo (Willem Dafoe) tervét, aki likvidálni akarja Mexikó elnökét. Ám El Mariachinak ezen kívül is megvan rá az oka, hogy visszatérjen: a bosszú élteti. Így történhet hogy Mariachi legendája, alkalmi csapatával, Lorenzóval (Enrique Igleasias) és Fideóval (Marco Leonardi) egy magasabb szintre emelkedik.

https://port.hu/adatlap/film/tv/volt-egyszer-egy-mexiko-once-upon-a-time-in-mexico/movie-57726

This entry was posted in filmajánló. Bookmark the permalink.