Mai évfordulóink – 2019. február 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. február 10., vasárnap

a Nap kél 6.58, nyugszik 16.59 – a Hold kél 9.35, nyugszik 22.38 órakor

mottó: “Az emberiség jövője az asszony.” Bessenyei Ferenc

– Elvira napja. Bizonytalan eredetű név, talán az arab eredetű, de spanyol közvetítéssel kialakult Elmira változata, de az is lehet, hogy a gót Alahwara névből alakult ki. Ha az első változat az igaz, akkor fenségest jelent, ha az utóbbi, akkor azt jelenti: az ereklye megóv. Ma Ella, Klára és Vilmos nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Emléknapján ma Szent Szkolasztikára emlékezünk, aki a rendalapító Nursiai Szent Benedek nővére volt, s miután felismerte testvére elkötelezettségének fontosságát, életét annak szentelte, hogy küzdelmét tevőlegesen segítse és imádságával támogassa. Emellett az öregek és a betegek gyámolítása terén is példás buzgalommal szorgoskodott, s maga is alapított egy női monostort Monte Cassino mellett. A görög egyház ma Szent Karalampra emlékezik, aki Magnézia püspöke volt, és Septimius Severus császár idejében, 202-ben szenvedett szörnyű vértanúhalált. De utolsó leheletével is hálát adott Istennek, hogy szenvedhetett érte.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született Hódmezővásárhelyen BESSENYEI FERENC színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 190 éve hunyt el XII. LEÓ pápa. Annibale della Genga volt a neve, és szépen bejárta az egyházi hierarchia lépcsőit. Pappá szentelése után három évtizeden át szolgálta a pápai diplomáciát, majd püspök, később bíboros lett, s 63 évesen választották pápává a konzervatív bíborosok. Ö meg is szolgálta bizalmukat, bár kétes sikert aratott, mert uralkodása idején a Vatikánt a bigott konzervativizmus zászlóvivői között tartották számon. Pedig ő maga egyébként nem volt rosszindulatú ember, kórházakat alapított, csökkentette az adókat, visszaadta a jezsuitáknak a Collegium Romanumot, és ő törölte a tiltott könyvek indexéből Galilei műveit.

– 80 éve hunyt el XI. PIUSZ pápa. Tudós történészből lett pápa, megválasztása előtt milánó érsekeként tevékenykedett. Remekül helytállt Szent Péter trónusán, sok jelentős tett fűződik a nevéhez. 85 éve ő kötötte meg az egyházi állam függetlenségét biztosító Lateráni Szerződést Olaszországgal, és egyébként is az óvatos nyitás híve volt. Ö osztott először áldást a Szent Péter székesegyház erkélyéről, és ő szentelte fel az első kínai és japán püspököket. Az ő uralkodása alatt kezdte meg adását a Vatikáni Rádió.

– 25 éve hunyt el SIMONYI IMRE költő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves MADARÁSZ IVÁN zeneszerző. A Zeneakadémián Szervánszky Endre növendéke volt, 1972-ben kapta meg kitüntetéses diplomáját. 1980-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, hosszú évek óta professzori minősítéssel. Elismert hazai zeneszerző. A zenei műfajok széles skálája jelenik meg kompozícióiban, amik rendszeresen hallhatóak mind a hazai, mind a külföldi koncerttermekben. A Kismaszat és a gézengúzok című film zenéjének készítője, az általa akciofóniának elnevezett zenés színházi műfaj kitalálója. 1990-től a magyar Szerzői Jogvédő Iroda (Artisjus) vezetőségének a tagja, akit megválasztottak az egyesület elnökévé is.

– 55 éves FRANCESCA NERI olasz színésznő, az Erős kezek, az Eleven hús, a Szeretem Andreát és Az igazság nevében című film szereplője.

– 25 éves MAKENZIE VEGA amerikai gyerekszínésznő, az Oviapu, a Fűrész és a Sin City című film szereplője. Ma ünnepel még:

– LAURA DERN (1967) amerikai színésznő, A maszk, a Veszett a világ, a Kék bársony, a Jurassic park, A falak mögött és a Gyújtópont című film szereplője.

– MARCELA POSADA (1971) kolumbiai színésznő, a nálunk is népszerű Betty, a csúnya lány című filmsorozatban Sandra alakítója.

– MARK SPITZ (1950) amerikai úszó, minden idők legeredményesebb úszója, kilencszeres olimpiai bajnok, aki 1972-ben mind a hét aranyérmét világcsúccsal nyerte, s akit a vízisportok kategóriában a XX. század férfi versenyzőjének választottak.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.