Mai évfordulóink – 2019. február 20.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. február 20., szerda

a Nap kél 6.42, nyugszik 17.15 – a Hold kél 18.22, nyugszik 7.24 órakor

mottó: “Ha kellőképpen kiegyenesedik az ember, belemerítheti fejét az örökkévalóság üdítő és üdvözítő áramába.” Jaroslaw Iwaszkiewicz

– Aladár és Álmos napja. Az Aladár eredetét máig vitatják, talán szláv eredetű név, s ez esetben udvarházi elöljárót jelent. Az Álmos eredetét sem kutatták még ki megnyugtatóan. A törökben vétel a jelentése, de a régmúltban a volgai bolgár uralkodó magasztos jelentésű jelzőként viselte. Akárhogy is van, a magyar már az ősidőkben meghonosította, hiszen már Árpád fejedelem apját is így hívták. Magyar jelentése: ajándék. Ma Elemér, Leó és Paula nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Sahdoszt és Romancon Szent Bénilde emléknapját tartja az egyház. Sahdoszt Perzsiában élt, a főváros, Ktésziphón püspöke volt, s részt vett a 325-ös niceai zsinaton is. II. Sápúr szasszanida uralkodó azonban a keresztények elpusztítását rendelte el, mire összefogdostak 128 papot és egyéb egyházi embert, és 342-ben e napon valamennyiüket megölték. Sahdosztot különválasztották társaitól, és úgy fejezték le. A XIX. században élt Bénilde a Keresztény Iskolatestvérek szerzetese volt, és mint mondták: nem vitt végbe rendkívüli dolgokat, amit azonban tett, szokatlanul tökéletes formában tette.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 125 éve született JAROSLAW IWASZKIEWICZ lengyel költő és író. Hírnév és dicsőség című regényciklusában a XX. századi lengyel értelmiség életéről ad keresztmetszetet, de írt színműveket is, legjelentősebb alkotása pedig a számos nyelvre lefordított Egy nyár Nohantban című vígjátéka, amelyben Chopin és George Sand életének egy epizódját eleveníti meg.

– 175 éve született Munkácson MUNKÁCSY MIHÁLY festő, a magyar művészet történetének egyik legnagyobb alakja.  (Részletesebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves ANTHONY HEAD angol színész, a magyar képernyőkre is eljutott Buffy, a vámpírok réme című filmsorozatban Rupert alakítója.

– 65 éves PATRICIA HEARST amerikai milliomoslány, Randolph Hearst sajtócézár lánya, akit 1974-ben elraboltak, ő azonban beleszeretett az egyik emberrablóba, és egy időre maga is beállt terroristának.

– 70 éves KOVÁCSI JÁNOS filmrendező, a Cha-cha-cha és a Megfelelő ember kényes feladatra című film készítője.

– 55 éves RODNEY ROWLAND amerikai színész, a Szívügyek, a Gyilkos szenvedély és a Pánikjárat című film szereplője, a Pensacola – A név kötelez című filmsorozat főszereplője, Robert Griffin alakítója.

– 55 éves FRENCH STEWART amerikai színész, A férjfogó, a Bigyó felügyelő 2. és a Bazi nagy amcsi lagzi című film szereplője.

– 75 éves WILLEM VAN HANEGEM holland labdarúgó, a Feyenoord egykori kiválósága, az 1974-ben vébédöntőt játszott válogatott középpályása, edző. Ma ünnepel még:

– CHARLES BARKLEY (1963) amerikai kosárlabdázó, a Houston Rockets világsztárja, a barcelonai és az atlantai olimpián győztes Dream Team tagja, 1992-93-ban az NBA legértékesebb játékosa.

– CINDY CRAWFORD (1966) amerikai manöken, a világ egyik leghíresebb topmodellje, a Tiszta játszma című film női főszereplője.

– SIDNEY POITIER (1927) Oscar-díjas amerikai színész és rendező, A megbilincseltek című filmben Tony Curtis partnere, a Forró éjszakában és a Mr. Tibbs nyomoz című filmek főszereplője, az első fekete színész, aki Oscar-díjat kapott.

– RIHANNA (1988) barbadosi popénekesnő, a Pon De Replay, az S.O.S., az Unfaithful, a We Ride, az Umbrella, a Please Don’t Stop The Music, a Shut Up And Drive, a We Found Love, a Diamonds és a Stay című dal előadója.

– ANDREW SHUE (1967) amerikai színész, a nálunk is népszerű Melrose Place című filmsorozatban Billy Campbell alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.