Mit nézzünk ma? – 300

300

2019. február 20. (szerda), 21:00, Film+

300 amerikai akciófilm, 117 perc, 2007

A filmről azt írják, képregény alapján készült, s ez látszik is rajta. De akárhogyan is, az ókor egyik leghíresebb eseményéről szól, s persze most is le lehet folytatni a szokásos vitát: mennyire követi a történeti tényeket a film.

Az antik történelemhez persze máshogy kell viszonyulnunk, mint akár a középkorihoz is, mert az antik történelem tele van mesés elemekkel, úgyhogy valójában nem az a kérdés, hogy egy mai feldolgozás megfelel-e a tényeknek, hanem az, hogy megfelel-e annak a képnek, amit az ókor ránk hagyományozott. Mert itt van például Xerxész, aki Hérodotosz szerint ötmilliós sereggel indult útnak Perzsiából, de ezt már akkoriban is túlzásnak tartották, más történetírók beérték 800 ezres sereggel, ám ez is nagyon messze állhat a valóságtól. Tehát, ha mondjuk egy mai film úgy mutatná be, hogy a perzsa sereg létszáma nem érte el a 100 ezret sem, akkor a tényként elfogadott történeti hagyománynak nem felelne meg, mégis közelebb állna a valósághoz.

De mint mondtam, ezt nem érdemes elemezgetni, sokkal fontosabb, hogy ha jó a film, akkor közelebb hozza az ókort az átlagemberekhez, és ennek az ókor szerelmese csak örülhet.

Szereplők

Leonidas – Gerard Butler
Gorgo királynő – Lena Headey
Theron – Dominic West
Kapitány – Vincent Regan
Dilios – David Wenham
Stelios – Michael Fassbender
Xerxes – Rodrigo Santoro
Astinos – Tom Wisdom
Ephialtes – Andrew Pleavin

FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Zack Snyder, Kurt Johnstad
OPERATŐR: Larry Fong
DÍSZLETTERVEZŐ: Paul Hotte
JELMEZTERVEZŐ: Michael Wilkinson
LÁTVÁNYTERVEZŐ: James D. Bissell
ÍRÓ: Frank Miller, Lynn Varley
RENDEZŐ: Zack Snyder

A görög-perzsa háborúban a görögök Marathon mellett i. e. 490-ben megállították az ellenséget. Tíz évvel később Xerxes vezeti az újabb perzsa támadást. A poliszok Spárta, Athén és Korinthosz vezetésével szövetkeznek. Az első összecsapásra a Thermopülai-szorosnál kerül sor, amelyet Leonidas spártai király véd a néhány ezer fős seregével. Amikor a perzsák a hátukba kerülnek, elbocsátja a segédcsapatokat és háromszáz katonájával az utolsó leheletéig harcol. Önfeláldozásuk nem volt hiábavaló, időt adott a görög seregek egyesüléséhez. Frank Miller képregénye alapján.

https://port.hu/adatlap/film/tv/300/event-tv-401495991-32/movie-83461

This entry was posted in filmajánló. Bookmark the permalink.