75 éve született JOHNNY WINTER

Február 23-án 75 éve született JOHNNY WINTER amerikai rockzenész, blues-gitáros

Texasban nőtt fel egy olyan családban, ahol a szülők mindent megtettek azért, hogy a két fiútestvér zenei tehetsége minél előbb kibontakozhasson. Apjuk szaxofonon és bendzsón játszott, az édesanyjuk pedig zongorán kísérte őket a családi közös zenéléseknél. Johnny és Edgar Winter-nek tehát minden lehetősége meg volt, hogy több hangszeren is megtanuljanak játszani, amit hamarosan be is mutattak a helyi klubokban, It And Them néven. Később új nevet választottak a bandának, ami elég ijesztően hangzott Johnny Winter and The Black Plague – vagyis a Fekete Pestis, és hát ugyebár a Winter-testvérek albínók. A blues már akkor a fiúk szenvedélye volt, de azért érzékenyek voltak más irányú zenei hatásokra is.

Johnny 15 éves volt, amikor első lemezüket a School Day Blues-t felvették. Akkor épp Johnny And The Jammers On Dart néven léptek fel, Edgar ebben a felállásban zongorázott. Johnny Winter bár még iskolába járt, mégis minden hétvégén autóstoppal Louisianába utazott, hogy kis, szakadt klubokban játszhasson. Végül úgy döntött, hogy abbahagyja a tanulást és zenész lesz. 1969-ben jelent meg első lemeze Johnny Winter címmel, az 1970-es Second Winter című albumról pedig mindenki elragadtatással beszélt. Ezen is van legalább három kiemelkedő kompozíció, a Johnny B. Goode, a Highway 61 Reviseted és a Fast Life Rider. Saját dalai mellett, elismerést arattak feldolgozásai is, a Good Morning Little Schoolgirl és a Mean Mistreater, de az egyik legjobban sikerült szám a Be Careful With A Fool.

Edgar még él, Johnny pedig öt éve hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.