Mai évfordulóink – 2019. május 7.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 7., kedd

a Nap kél 5.19, nyugszik 20.03 – a Hold kél 7.07, nyugszik 22.51 órakor

mottó: “Nem az a fájdalmas, hogy vannak szegények, hanem, hogy élnek mellettük nagyon gazdagok is.” Eva Perón

– Gizella napja. Ősi német, egészen pontosan ófelnémet eredetű név, s jelentése igencsak szomorú: túszként fogvatartott nő. A magyarban nagyon hamar meghonosodott, köszönhetően annak is, hogy Szent István királyunk felesége is viselte. Ma Dalma, Szaniszló és Viktor nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Boldog Gizellára emlékezünk, aki Szent István király felesége volt. A bajor hercegnőt apácának szánták, nálunk pedig még közel sem vert gyökeret a kereszténység, úgyhogy Gizella sokat vállalt magára a kereszténység meghonosításának nemes feladatából. Miközben István a pogány lázadókkal hadakozott, addig Gizella csöndben építgette a katolikus egyházat. István utódjának, Orseolo Péternek hazánkba érkezve első dolga volt Gizellát félreállítani az útból. Első királynénk előbb Veszprémben húzta meg magát, majd visszatért szülőföldjére, Bajorországba, ahol végre az lehetett, aminek gyerekként szánták; apáca, aki még húsz évig élt a passaui monostorban.

Ma: – Ma van az Asztma Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 90 éve született KÁLLAI ISTVÁN író, dramaturg, a Kötéltánc és az Irány Caracas című színmű szerzője, A veréb is madár és a Kojak Budapesten című film forgatókönyvének írója, a Mesél a pesti Broadway című szórakoztató tévésorozat készítője. 2015-ben hunyt el.

– 100 éve született EVA PERÓN argentin színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves KOVÁCS ISTVÁN színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éves BRECKIN MEYER amerikai színész, a Bűvölet, az 54, az Üldözési mánia és a Nyomás című film szereplője, a Garfield-filmek főszereplője. Ma ünnepel még:

– BÉRES ALEXANDRA (1976) fitnesz versenyzőnő, a sportág világbajnoka, népszerű fitnesz műsorok készítője.

– HEGEDÜS D. GÉZA (1953) színész és rendező, a Legato, A zsarnok szíve és Az új földesúr című film szereplője, a Liszt Ferenc életéről készült koprodukciós tévéfilmsorozat címszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.