Mai évfordulóink – 2019. május 8.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 8., szerda

a Nap kél 5.17, nyugszik 20.05 – a Hold kél 7.52, nyugszik 23.54 órakor

mottó: “A feltétlen szabadság elve és a feltétlen ragaszkodás egy elvhez szükségszerű ellentétben áll egymással.” Romain Gary

– Mihály napja. Héber eredetű név, jelentése: Istenhez hasonlatos, s már az ószövetségi zsidók idejében is használatos volt, Mihály arkangyalt a zsidók egyik védőszentjükként tisztelték. A magyarban is korán meghonosodott, Taksony vezér egyik fiát is így hívták. Ma Géza és Győző nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma emlékezünk II., Szent Benedek pápára, aki a VII. század végén ült a pápai trónon, s alázatos, szegényeket gyámolító egyházfőként őrizte meg nevét az emlékezet. Egyébként a híres Monte Cassino-i kolostor szerzeteséből lett Szent Péter székének örököse. 685-ben hunyt el. A görög egyházban ma tartják Szent Arzén ünnepét. Ő volt Theodosius császár gyermekeinek nevelője, úgyhogy fényes és könnyű életben lehetett volna része, ám ő otthagyta a császári udvart, és inkább Alexandriába ment, pontosabban nem is a városba, hanem a pusztába, ahol még fél évszázadig élt szerzetesként. 95 évesen halt meg 450-ben.

Ma: – Ma van a Fasizmus Legyőzésének Napja.
– Ma van Csehország és Szlovákia nemzeti ünnepe.
– Ma van a Nemzetközi Vöröskereszt Nap.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született ROMAIN GARY francia író. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 135 éve született HARRY S. TRUMAN amerikai elnök. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 20 éve hunyt el DIRK BOGARDE brit színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 225 éve hunyt el LAURENT LAVOISIER francia kémikus. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves GÖRÖCS JÁNOS labdarúgó és edző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves MELISSA GILBERT amerikai színésznő, a Halálos emlékek, A farm, ahol élünk, a Donor, A jog hálójában és a Joshua szíve című film főszereplője.

– 65 éves DAVID KEITH amerikai színész, az Egy tiszt és egy úriember, a Gulag, a Heartbreak Hotel, a Távoli unokatestvérek, a Férfibecsület és az Ellenséges terület című film főszereplője. Ma ünnepel még:

– DAVID ATTENBOROUGH (1926) angol író, természetfilmes, világsikerű természetfilmek, például A madarak élete, Az élő bolygó, az Élet a fagyban, Az emlősök élete és A kék bolygó készítője és közreműködője.

– JACKIE CHARLTON (1935) angol labdarúgó, a Leeds United egykori legendás játékosa, az 1966-ban világbajnoki címet szerzett válogatott kiválósága, edző, az ír válogatott volt szövetségi kapitánya, talán az egyetlen angol, akit az írek is szeretnek.

–  ENRIQUE IGLESIAS (1975) spanyol énekes, egyebek mellett a Bailamos című világsikerű nóta előadója.

– VALERIA LORCA (1968) argentin színésznő, a nálunk is nagyon népszerű Vad angyal című filmsorozatban Martha alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.