Mai évfordulóink – 2019. július 3.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 3., szerda

a Nap kél 4.52, nyugszik 20.44 – a Hold kél 5.22, nyugszik 21.29 órakor

mottó: “Maga a haladás üteme már nem elégít ki senkit, azt is tudni szeretnék, hová vezet az út.” Ernst Fischer

– Kornél és Soma napja. A Kornél latin eredetű név, és az ókori Cornelius nemzetségnévből származik, s jelentése a som nevű növényre utal. Közeli rokona a Soma, amely újonnan készített magyar férfinév, és a Cornelius magyarításának eredménye. Ma Bernát és Leó nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Tamás ünnepe, aki a tizenkét apostol egyike volt. Hitetlen Tamásként is ismeretes a neve, mert ő volt Jézusnak az a tanítványa, aki addig nem hitte el Krisztus feltámadását, amíg meg nem érintette Jézus sebeit. Ő az építészek és az építőmunkások védőszentje. Szent Tamás ünnepe régebben december 21-én volt, de ez zavarta a karácsonyi készülődést, ezért emléknapját 1969-ben az egyház mára tette át.

Ma: – Ma van Fehéroroszország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve született ERNST FISCHER osztrák író, irodalomtörténész és esszéista. Az irodalom minden műfajában alkotott, kiváló művészettörténeti műveket írt, amelyeknek egyes – kivált a szocialista művészetről szóló – részeit éles kritika érte. Remek tanulmányt tett közzé Petőfiről.

– 230 éve született JOHANN FRIEDRICH OVERBECK német festő. A XIX. század eleji újnémet vallásos-hazafias művészet – az ún. nazarénus iskola – megalapítója és egyik legkövetkezetesebb képviselője volt. Az iskolába tömörült festők a vallásos érzések tiszta, szigorú és egyszerű ábrázolására törekedtek. A római iskola tagjai készítették a Casa Bartholdy freskóit és a Palazzo Massimi kerti pavilonjának falképeit, mely utóbbiak sajnos megsemmisültek. Híres képe a Rózsák csodája, A vallás diadala és a Józsefet elfogják testvérei. Műveinek jó része fa- és rézmetszetben is megjelent, s így széles néprétegekhez jutott el. (Képeiből válogatás a bejegyzés végén.)

– 115 éve hunyt el HERZL TIVADAR zsidó író, irodalomtörténész és politikus. Budapesten született, a Deák téri evangélikus gimnáziumban tanult, majd Bécsben és Párizsban volt újságíró. 1896-ban A zsidó állam címmel nagyhatású művet tett közzé, amelyben önálló zsidó állam megteremtését javasolta, majd rá egy évre ő volt az első cionista kongresszus szervezője. Maga Herzl nem érte meg terve megvalósulását, de ma is “a zsidó állam atyja”-ként tisztelik emlékét Izraelben.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves GEDEON BURKHARD német színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éves BRIGITTE FASSBAENDER német énekesnő, rendező, világhírű mezzo-szoprán.

– 70 éves GULYÁS BUDA operatőr, a Privát kopó című bűnügyi filmsorozat és a Família Kft. című teleregény fényképésze, a Klapka légió, az Őszi almanach és a Hamis a baba című film operatőre.

– 55 éves JOANNE HARRIS angol írónő, egyebek mellett a filmen is világsikert aratott Csokoládé című regény szerzője. (könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 40 éves LUDIVINE SAGNIER francia színésznő, a 8 nő, a Swimming Pool és a Pán Péter című film szereplője. Ma ünnepel még:

– TOM CRUISE (1962) amerikai színész, a Top Gun, Az esőember, a Koktél, a Született július 4-én, az Interjú a vámpírral, az Egy becsületbeli ügy, a Tágra zárt szemek, a Vanília égbolt, Az utolsó szamuráj, a Világok harca és a Mission: Impossible-filmek főszereplője.

– SZELLŐ ISTVÁN (1967) újságíró, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője.

– SEBASTIAN VETTEL (1987) német autóversenyző, négyszeres Forma-1 világbajnok.

 

 

 

JOHANN FRIEDRICH OVERBECK képeiből:

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.