Mai évfordulóink – 2019. július 12.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 12., péntek

a Nap kél 4.59, nyugszik 20.40 – a Hold kél 16.32, nyugszik 1.43 órakor

mottó: “… a rend megteremti kenyerét és galambját.” Pablo Neruda

– Izabella és Dalma napja. Az Izabella tulajdonképpen a spanyol Erzsébetből lett, oly módon, hogy az Elizabeth nevet a spanyolok úgy értelmezték, hogy az az Izabeth név “el” névelős alakja. A Dalma mesterséges név: a dal szóból alkotta Vörösmarty a Zalán futásában, igaz, eredetileg férfinévnek. Női névként először Jókai használta. Ma Ilma és Paulina nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Gualbert Szent János emléknapja. Itáliai katona volt, aki egyszer szembetalálkozott egyik rokonának a gyilkosával, de nem ölte meg, s mikor zavarodottságában bement a közeli templomba, az oltárkereszt Krisztusa fejet hajtott előtte. Ettől fogva életét az Úrnak szentelte, otthagyva a katonáskodást bencés apát lett. A Szentlélektől csakhamar megbízást kapott, hogy Vallombrosában bencés kongregációt alapítson, és ő teljesítette is a szent megbízást. Kolostorában nagyon szigorú élet folyt, a legfontosabb feladat a szegények segítése volt, Jánostól üres kézzel nem távozhatott el senki. A jeles rendalapító 1073-ban hunyt el.

Ma: – Ma van Sao Tomé és Principe nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 165 éve született GEORGE EASTMAN amerikai feltaláló. Ő a tekercsfilm feltalálója és a Kodak fényképezőgép megszerkesztője. 1888-ban készítette az első Kodak gépet amatőrök részére, majd 1889-ben az átlátszó film bevezetésével ő teremtette meg a filmipar alapjait. 1891-ben ő hozta forgalomba a napfényben is tölthető tekercsfilmet.

– 135 éve született AMEDEO MODIGLIANI olasz festő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 115 éve született PABLO NERUDA chilei költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 20 éve hunyt el SZELECZKY ZITA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves BÁNÓ ANDRÁS újságíró. Sportújságíróként kezdte pályafutását a Képes Sportnál, s a tévébe is sportszerkesztőként került 1978-ban. Aztán a Híradó műsorvezetője lett, majd az Esti Egyenleg főszerkesztőjeként dolgozott. 1993-ban politikai okokból elbocsájtották állásából, ahová a bíróság ítélete helyezte vissza, majd az Objektív főszerkesztője, később az ATV szerkesztő-műsorvezetője, az Egyenes beszéd és A tét című műsor házigazdája volt. Most egy kisebb rádióban komolyzenei műsort vezet.

– 30 éves ROSE CHELIMO kenyai származású bahreini futónő, a maratonfutás világbajnoka.

– 70 éves PAVEL LUNGIN orosz filmrendező, a Luna Park, Az esküvő és A kiskirály című film készítője, Taxi Blues című filmjéért 1990-ben a cannes-i filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó díj kitüntetettje.

– 75 éves DENISE NICHOLAS amerikai színésznő, a Mr. Ricco és a Túlvilági papa című film szereplője. Ma ünnepel még:

– BENEDEK TIBOR (1972) vízilabdázó, háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a sydney-i, az athéni és a pekingi olimpián győztes válogatott sztárja, a férfi válogatott volt szövetségi kapitánya.

– ANNA FRIEL (1976) angol színésznő, a Mindent a szerelemért, a Csődtömeg, a Sunset Strip és az Örök darab című film szereplője, a Michael Hoffman által rendezett Szentivánéji álom című filmben Hermina alakítója.

– MICHELLE RODRIGUEZ (1978) amerikai színésznő, A bunyós csaj, a Halálosabb iramban és A kaptár című film szereplője.

– SASS SYLVIA (1951) operaénekesnő, emlékezetes Violetta, Leonóra, Desdemona és Norma, világhírű drámai szoprán.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.