55 éves MIGUEL INDURAIN

Július 16-án 55 éves MIGUEL INDURAIN spanyol kerékpáros

Hazája sporttörténetének egyik legeredményesebb versenyzője, ami nem is csoda, hiszen csak a Tour de France-on ötször diadalmaskodott – ráadásul egymás után, megszakítás nélkül. De nyert persze – kétszer – Giro d’Italiát is, emellett világ- és olimpiai bajnok; az atlantai olimpián az egyenkénti indítású időfutamverseny aranyérmét akasztották a nyakába. A kilencvenes évek elején természetesen ő vezette a profi kerékpárosok világranglistáját is, s megdöntötte az egyórás kerékpározás világcsúcsát.

Ő a legnépszerűbb sportolók egyike Spanyolországban, fénykorában elhalmozták jelzőkkel, volt szuperman, tornádó, gőzmozdony, szuperexpressz és terminátor, de ő szerényen fogadta a rajongást, pályája csúcsán is megmaradt kedves, szerény embernek. Talán mert eszébe jutott, hogy miként kezdte. Egy piciny spanyol falucskában lakott, és első biciklijét azért kapta, hogy meglátogathassa a szomszéd faluban lakó nagymamáját. Akkor még nem akart kerékpárversenyző lenni, inkább a foci és a kosárlabda érdekelte. A bringát azonban ellopták, ezért szülei később vettek neki egy igazi versenykerékpárt, s a kis Miguel nagyon szerethette a nagyit, remek biciklis lett ugyanis belőle.

1997-es visszavonulásáig ő volt a spanyolok elsőszámú kedvence, még a világklasszis focisták sem értek a nyomába. Ezért amikor végleg a falhoz támasztotta a bringát, egy nemzet búcsúztatta el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.