Mai évfordulóink – 2019. július 16.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 16., kedd

a Nap kél 5.03, nyugszik 20.37 – a Hold kél 20.30, nyugszik 4.24 órakor

mottó: “Szó, ami szó, nem mindegy, milyen múzsa csókolja homlokon az embert.” Fülöp János

– Valter napja. Német név, a teljesen hasonló hangzású, de dupla w-vel írt név egyszerű átvétele. Jelentése: uralkodó sereg.

– A görög egyházban ma ünneplik Szent Athenogént és vértanútársait. Pédachthoé város püspöke volt, és tíz társával együtt egy kolostorban élt. Mivel megtagadták a pogány áldozást, 311-ben előbb tíz társát, majd magát a püspököt is is lefejezték. Szent Júlia emlékünnepe is ma van. Ő karthágói lány volt, szolgálóként élt egy pogány házában, ám amikor Korzika szigetére mentek, egy pogány ünnep alkalmával kiderült keresztény hite, mire keresztre feszítették.

– Ma van Szűz Mária Kármelhegyi Boldogasszony Napja. Mária tisztelői ilyenkor zarándokolnak el búcsújáró helyükhöz, a karmelhegyi szerzetnek hazánkban Bánfalván van kolostoruk.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 90 éve született Budapesten FÜLÖP JÁNOS író. A hetvenes évek végétől a Magyar Televízió szegedi stúdiójában dolgozott, és jelentős munkája a szegedi árvíz történetét feldolgozó “Újítsd mög magad”. Írói munkássága során főleg kisregényeket, elbeszéléseket publikált, leghíresebb műve pedig a Bors Máté kalandjai című népszerű filmsorozat.

– 30 éve hunyt el NICOLÁS GUILLÉN kubai költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 30 éve hunyt el HERBERT VON KARAJAN osztrák karmester. Kivételes tehetség volt, négyévesen már zongorázott, és dirigensek esetében szokatlanul fiatalon, húszévesen már vezényelt. 1946-tól élete végéig a bécsi filharmonikusok vezető karmestere volt, de egy időben ő vezette a bécsi Staatsopert és irányította a Salzburgi Ünnepi Játékokat. Hangversenyei minden műfajban és minden stílusban élménytadóak voltak, operakarmesterként és koncertdirigensként egyaránt korunk legkiválóbbjai közé tartozott.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves MIGUEL INDURAIN spanyol kerékpáros. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves ULBRICH ANDREA operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház magánénekese, mezzoszoprán, a Hamupipőke címszereplője, a Cosi fan tutte, a Don Carlos és a Salome című opera szereplője. Ma ünnepel még:

– ANA PAULA AROSIO (1975) brazil színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Terra Nostra című filmsorozatban Giuliana alakítója.

– PHOEBE CATES (1963) amerikai színésznő, a Változó világ, a Sivatagi kalandok, a Szörnyecskék, a Szűnj meg, Fred! és Az elveszett hercegnő című film szereplője.

– MICHAEL FLATLEY (1958) amerikai táncos, az ír néptánc világhíres művelője, a Lord Of The Dance és a Fleet Of Flames című nagysikerű műsorok koreográfusa és volt szólótáncosa.

– MÉSZÖLY KÁLMÁN (1941) labdarúgó, a Vasas egykoron félelmetes közép- hátvédje, a népszerű “Szőke Szikla, edző, három ízben is a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.