690 éve hunyt el CANGRANDE DELLA SCALA

Július 22-én 690 éve hunyt el CANGRANDE DELLA SCALA veronai fejedelem

A városnak jóravaló uralkodókat adó Scaligeri család 1260-ban, I. Mastino della Scalával került Verona  élére,  s a fejedelmi ház Cangrande uralma alatt élte fénykorát, aki 1308-tól uralkodott. Rendkívül jó diplomáciai érzékkel VII. Henrik és Bajor Lajos  császárok  híve volt, sőt támogatta is őket a pápákkal vívott harcaikban, így aztán a hatalmasságok között biztosítani tudta államának függetlenségét.

Egyébként nem középkori zsarnok, hanem békés polgár volt, erről tanúskodik a Castel Vecchióban látható lovasszobra is, amely alapján egy pocakos, jókedélyű, jóságos embert képzelhetünk magunk elé. Az ő udvarában élt a Firenzéből menekülni kényszerült Dante, aki híres művében meg is örökítette a nemes lelkű urat. A derék fejedelmeknek Shakespeare is emléket állított, a Romeo és Julia című tragédiában egy Scaligeri teremt békét a két veszekedő fél, a Montague és Capulet család között.

Cangrande népszerűségét és jó emlékű uralkodását pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a veronaiak ma is úgy emlegetik, mint mi az igazságos Mátyás királyt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.