85 éve halt meg JOHN DILLINGER

Július 22-én 85 éve halt meg JOHN DILLINGER amerikai bankrabló

Fiatalon a haditengerészetnél szolgált, de nem sokáig tűrte a fegyelmet, s pár hónap múlva megszökött. Első bűntette egy piti rablás volt egy fűszeres ellen, ráadásul el is kapták közben, úgyhogy valójában a börtönben – az igazi profiktól tanulva – képezte ki magát bankrablóvá. Kiszabadulása után rövid idő alatt tucatnyi bankot rabolt ki társaival, s csakhamar Amerika elsőszámú közellensége lett belőle.

A kétes dicsőség nagyon tetszett neki, rendkívül hiú ember volt, elegáns öltönyben járt rabolni is. Szerette az izgalmakat, ezért – a többi menő gengsztertől eltérően – “pályafutása” csúcsán is személyesen vett részt az akciókban, s ez lett a veszte, Arizonában ugyanis elfogták.

De nem sokáig raboskodott, legendás szökése során egy borotvával fapisztolyt faragott magának, bekente cipőboksszal, s azzal tartotta sakkban a börtönőrök egész csapatát.

Végül az FBI-nak mégis sikerült leszámolnia vele, barátnőjét – egy bordélyházi madamot – felhasználva Chicagóban egy mozi elé csalták, ahol egy Martin Zarkovich nevű rendőr lelőtte.

De emléke ma is él , amolyan kedves gazfickóként emlékeznek rá, életéről több film is készült – az egyikben Johnny Depp alakította -, képeit pólókra nyomják, máig szinte kultusza van. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.