Mai évfordulóink – 2019. július 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 23., kedd

a Nap kél 5.10, nyugszik 20.30 – a Hold kél 23.44, nyugszik 11.30 órakor

mottó: “Az élet megpróbáltatásai arra jók, hogy az ember jobban tudja becsülni boldogságát.” Varjas Miklós

– Lenke napja. A Lenke, tulajdonképpen Magdolna; a német Helene ugyanis a Magdalene névből lett, s a Helene változott később a németben a Lenchen névvé. Mi aztán ezt magyarítottuk. Ma Laborc nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Svéd Szent Brigitta és Szent Cassianus emléknapja. Brigitta 28 évig élt boldog házasságban, nyolc gyereket szült, közülük Katalint később szintén szentté avatták. Özvegységre jutva kolostort és rendet alapított. Ő Svédország védőszentje, hazájának leghíresebb, leginkább tisztelt asszonya, nem lehet olyan svéd városba menni, ahol ne lenne valami, kórház, iskola, egyéb intézmény elnevezve róla. Cassianust főként a szerzetesi életforma terjesztésében szerzett érdemeiért becsülik. Jelentős könyvet írt a kolostori életről, de más művei is értékesek. A mai Marseille-ben férfi és női kolostort alapított, a városban ma is féltőn őrzik emlékét.

Ma: – Ma van Egyiptom nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 405 éve született BONAVENTURA PEETERS flamand festő. Hobokenben alkotott, elsősorban tengeri tájakat festett, és rézkarcolással foglalkozott. Művei Európa majd minden jelentős képtárában megtalálhatók, A vitorlás érkezése és a Kikötő szivárvánnyal című képét a budapesti Szépművészeti Múzeum őrzi.

– 170 éve született a Zemplén vármegyei Sztárán ZICHY GÉZA zongoraművész és zeneszerző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éve hunyt el DARVAS LILI színésznő. Mindössze néhány filmszerepet vállalt, a Déry Tibor novellájából Makk Károly által rendezett Szerelem című filmben azonban soha el nem felejthető alakítást nyújtott. Pedig nemcsak öregasszonynak volt kiváló, 18 évesen hamvas Júlia volt, tehetségére a világhírű rendező, Max Reinhardt figyelt fel, szépségére pedig a népszerű író, Molnár Ferenc – Reinhardt leszerződtette Bécsbe, Molnár pedig elvette feleségül, s magával vitte Amerikába, s az ő, Olympia című darabjának Eugénia szerepében aratta talán egyik legnagyobb színpadi sikerét is, amikor 1965-ben hazalátogatva a Madách Színházban fellépett. New Yorkban hunyt el.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 30 éves DANIEL RADCLIFFE angol színész, a Harry Potter-filmek címszereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 40 éves BALZSAY KÁROLY ökölvívó, Európa-bajnoki ezüstérmes, a WBO profi világszervezet nagyközépsúlyú világbajnoka.

– 50 éves MARCO BODE német labdarúgó, az 1996-os Európa-bajnokságon győztes válogatott kiválósága.

– 45 éves MAURICE GREENE amerikai atléta, kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok, a sydney-i olimpián a 100 méteres síkfutás győztese és a 4×100-as váltóban győztes amerikai csapat tagja. Ma ünnepel még:

– CHARISMA CARPENTER (1970) amerikai színésznő, a Buffy, a vámpírok réme és az Angel című filmsorozatban Cordelia alakítója.

– ERIQ LA SALLE (1962) amerikai színész, a Jákob lajtorjája, az Üres bölcső, Az éj színe és a Leszámolók című film szereplője, a Vészhelyzet című filmsorozatban Peter Benton alakítója.

– MOLNÁR ENDRE (1945) vízilabdázó, a Budapesti Spartacus egykori pólósa, a válogatott tagjaként két Európa-bajnoki, valamint világ- és olimpia bajnoki győzelem részese, többször az Év vízilabdázója, edző.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.