195 éve született az ifjabb ALEXANDRE DUMAS

Július 27-én 195 éve született az ifjabb ALEXANDRE DUMAS francia író

A hasonló nevű író fia volt, aki az ő születésekor még közel sem volt híres, annál inkább csapodár, az ifjabb Alexandre is törvénytelen gyereknek született. Apja ugyanis elcsábított egy varrónőt, akit persze esze ágában sem volt feleségül venni. Az idősebb Dumas később mégis adoptálta fiát, aki azonban egész életében fájó tüskeként hordta magában törvénytelen származása miatti számtalan megaláztatásának szomorú emlékét. Sohasem bocsátotta meg például apjának, hogy elszakította anyjától, és hol nevelőintézetekben, hol apja szeretőinél kellett laknia.

Apa és fia rossz viszonya az ifjabb Alexandre felnőtté válásakor kezdett javulni, amikor az apa már magával vihette fiát élvhajhász csavargásaira. “Tizennyolc éves koromban fejest kellett ugranom abba az életmódba, melyet legszívesebben a modern élet pogányságának neveznék” – írta később. Az persze nem volt ellenére, amikor apja jóvoltából megjelent a szobájában egy csodálatos kurtizán, aki “nem vesztegette az időt, rögtön anyaszült meztelenre vetkőzött…, s amikor átengedtük magunkat az élvezeteknek, egy felettem lakó férfi hegedülni kezdett…, a kurtizán erre félbeszakította jól begyakorolt mozdulatait, s azt mondta: Igazodjunk a taktushoz!” Izgalmas élménye nemcsak felnőtté válásában játszott meghatározó szerepet, de íróvá érését is segítette, nem véletlen, hogy első – s élete fő művévé vált – regénye, A kaméliás hölgy is egy kurtizánról szól, de A nők barátja és A tékozló apa című műve is fiatalkori élményeiben gyökerezik.

A sors fintora, hogy apja ekkor került érzelmileg a legközelebb a fiához, a kortársak viszont éppen ekkor támadták leghevesebben, amiért “fiának adta levetett cipőit és szeretőit”. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza A kaméliás hölgy című regényét kínálja – antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.