Mai évfordulóink – 2019. július 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 26., péntek

a Nap kél 5.14, nyugszik 20.26 – a Hold kél 0.29, nyugszik 14.46 órakor

mottó: “A hatalom mindig megront, és ezért egyetlen emberi lénynek, vagy csoportnak sem szabad túl sokat és túl sokáig juttatni belőle.” Aldous Huxley

– Anna és Anikó napja. Az Anna héber név, a bibliai időkben Hannah formában volt használatos. Jelentése: Isten kegyelme. Az Anikó az Annából alakult ki, méghozzá nálunk, azaz Erdélyben, úgyhogy valódi magyar név. Ma Tádé nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Anna és Szent Joachim emléknapja. Ők voltak Szűz Mária szülei, azaz Jézus nagyszülei. Szent Anna a legenda szerint megérte, hogy a Szent Család visszatért Egyiptomból, így még láthatta unokáját, a kis Jézust. Lelkét az angyalok vitték Ábrahám kebelére, és amikor az Úr Jézus fölment a mennybe, őt is a mennyországba vitték. Anna a dajkák és a gyermektelen asszonyok, Joachim pedig az asztalosok védőszentje.

– A néphit szerint ma Szent Annához kell fohászkodniuk a meddő asszonyoknak, s nem marad el a gyermekáldás. Mivel e napon nem végezhettek fárasztóbb házimunkát, estére talán máshoz is megjött a kedvük.

Ma: – Ma van Libéria és a Maldív-szigetek nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 125 éve született ALDOUS HUXLEY angol író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 155 éve hunyt el FÁY ANDRÁS író, politikus. Kiváló író volt, humoros novelláival szinte új korszakot nyitott a magyar irodalomban. Tagja volt az Akadémiának, s politikusként is nevet szerzett. Közéleti tevékenységének legmaradandóbb műve, hogy az ő kezdeményezésére alakult az első hazai takarékpénztár. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy Szemere Pál “a haza mindenese” elnevezéssel illette.

– 35 éve hunyt el GEORGE GALLUP amerikai újságíró,  reklám-  és  közvéleménykutatási  szakember,  a világhírű Gallup Intézet megalapítója. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 35 éve hunyt el HAHN ISTVÁN történész, akadémikus, egyetemi tanár. Az ókori Kelet, a klasszikus görögség és a római kor történetének kiváló kutatója volt. Tudományos munkásságából főleg az ókori gazdasági viszonyokra, a birtoklásra és az adózásra vonatkozó felismerései vívtak ki nagy nemzetközi elismerést.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves SANDRA BULLOCK amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves KEVIN SPACEY amerikai színész, a Felelősségük teljes tudatában, a Dolgozó lány, a Vaklárma, a Közönséges bűnözők, a Ha ölni kell, a Szigorúan bizalmas, az Amerikai szépség és a Kikötői hírek című film szereplője. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 70 éves ROGER TAYLOR angol rockzenész, a Queen együttes dobosa. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 70 éves VÁRKONYI ANDRÁS színész, a Barátok közt című tévésorozatban Kertész Vilmos alakítója. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– KATE BECKINSALE (1973) angol színésznő, a Kenneth Branagh-rendezte Sok hűhó semmiért, a Kóklerek, A diszkó végnapjai, a Börtönpalota, a Pearl Harbor – Égi háború, az Aviátor és a Távkapcs című film szereplője.

– STELLAN BENGTSSON (1952) svéd asztaliteniszező, sokszoros Európa- és világbajnok, a sportág történetének egyik legnagyobb alakja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.