125 éve született ALDOUS HUXLEY

Július 26-án 125 éve született ALDOUS HUXLEY angol író

Kezdetben újságíró, illetve kritikus volt, majd 1921-ben megjelent a Nyár a kastélyban című regénye, amelynek jövedelméből anyagi függetlenséget szerzett. A fenyegető fasizmus elől 1937-ben az Egyesült Államokba költözött, s Hollywood villanegyedében lakott.

A kritikusok szerint legjobb társadalmi regénye A vak Sámson, messze legolvasottabb könyve azonban a Szép új világ című utópikus regénye. Ezenkívül egyébként még két másik utópisztikus regényt is írt; A majom és a lényeg, valamint A sziget című művei szintén a világirodalom becses kincsei. Értékes alkotása A végzet bábjátéka című regénye, amelynek főszereplőjét íróbarátjáról, D.H. Lawrence-ről mintázta.

Huxley maga buddhista volt, s műveinek jó részében tetten is érthető filozófiai gondolkodása, a keleti miszticizmus, az egzisztencializmus és a pozitivizmus hatása. Minden jelentősebb könyve olvasható magyarul is, sőt, legjobb színpadi műveit is bemutatták hazánkban. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza két könyvet kínál. A Szép új világ címűt 25% kedvezménnyel, A vak Sámson címűt pedig antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.